Traject:
waarom we 2 oren hebben en slechts 1 mondCommunicatie anders bekeken
Luisteren met het hart is hard werken
Stel, je vertelt iets gepassioneerd aan je collega en die vat totaal niet wat jij bedoelt. Met van die ogen die staren. Kijken zonder knipperen.
Herkenbaar?
Of omgekeerd. Jij onderbreekt iemand abrupt omdat je wel weet wat er volgt. En dan krijg je dit: frustratie, ergernis, woede, stress ...
Hoe dat komt?
Omdat iedereen de behoefte heeft om echt gehoord te worden. Met de klemtoon op ‘echt’, zonder filter of ruis ertussen. We willen dat de ander met volle aandacht naar ons luistert en niet is afgeleid door bijvoorbeeld zijn of haar smartphone. Echt luisteren, is hard werken. Daarom komen ze met twee, je oren.
Echt luisteren kan je leren
Goed nieuws: je kan je oren trainen.
Wij samen met jou.
Eerst halen we alle ruis eruit. From scratch.
Je leert te lezen tussen de regels, verschillende boodschappen te ontcijferen, je eigen idee los te laten ...
Je leert dat luisteren meer is dan kennisnemen, meenemen, oppikken. We laten je in de spiegel kijken, je eigen communicatiestijl onder de loep nemen ... Confronterend? Kan zijn, maar om te klinken moet het eerst botsen. Alleen zo leg je je eigen blinde vlekken bloot. Leer je de ander echt kennen, wordt je wereld groter ... Presentator Larry King interviewde meer dan 50.000 gasten, hij dacht er zo over: ‘We leren niets van wat we te zeggen hebben, we leren van wat anderen te zeggen hebben’. Een slimmere en betere versie worden van jezelf, daar gaan we voor!
Echt luisteren kan je leren door:
Inspiratiesessie: waarom we 2 oren hebben en
slechts 1 mond
Communiceer je recht voor de raap? Of eerder behoedzaam? Misschien weet je het niet eens. En da’s oké. Het hangt ook af van de situatie of van je gesprekspartner. Maar één ding is zeker: hoe groter je je bewust bent van je eigen communicatiestijl, hoe doelgerichter je communicatie verloopt. Geen monoloog, maar dialoog. Deze inspiratiesessie houdt je een spiegel voor. Wat zijn jouw valkuilen en blinde vlekken? Ontdek het samen met ons. We inspireren je met spitsvondige dialogen, verrassende humor en dagen je uit. Na deze sessie weet je voor de start van elk gesprek waar je wilt uitkomen. En technieken om open-minded te communiceren.
12 tot 999 deelnemers
1.5 uur of 3 uur
Nederlands, Frans en Engels
live en online
‘De boodschap straalt kracht uit, is direct. Je kan er onmiddellijk mee aan de slag.’
- Woord van de klant
Interactieve workshops: communicatie anders bekeken
Klaar om écht te luisteren? Om verbindend te communiceren?
Fasten your seatbelt, we gaan ... spelen.
Want de lerende mens is een spelende mens. Vandaag oefenen we op ludieke wijze onze communicatieskills. Interactief, met veel oefeningen, eyeopeners, mind breakers ...
In onze tien workshops beginnen we zachtjesaan, maar al snel duwen we je speels van geijkte paden. Halen je uit je comfortzone. Niet omdat het kan, wel omdat het je sterker maakt. We leggen scenario’s voor van hoe het anders kan.
Kijk in de spiegel: hoe ga jij om met andere meningen? Hoe slaag je er in om door anderen begrepen te worden ...?
Elke workshop belicht een ander aspect. Kies voor één module of voor een pakket. Na elke workshop ga je naar huis met een set concrete handvaten. Om verder te spelen of om je collega’s mee aan te stoken. Voor je het weet, wil je niet meer terug naar je comfortzone.
tot 12 deelnemers
1 dag of halve dag
Nederlands en Engels
-
Akkoord bereiken
Botst het soms tussen jou en je collega? Dat is begrijpelijk. Elke persoon heeft een eigen beeld over de werkelijkheid. Niets mis mee. Klinkt het niet, dan botst het. Maar ondertussen zorgt het voor spanning, ergernis en demotivatie. Blokkades.
Deblokkeer om tot een akkoord te komen. Leer om nieuwsgierig te zijn waar je de ander kan ontmoeten.
Vastgeroeste visies, meningen, standpunten schroeven we losser en schaven we bij.
De waarheid ligt in het midden en om tot daar te geraken moeten we allemaal wat loslaten: onze waarden en normen, referentiekaders, verborgen agenda’s ... Of zet eens de bril van een ander op. Wat zie je?
-
Begrepen worden
Ken jij de grootste aanstoker van misverstanden op de werkvloer? Zoek het niet te ver: je collega die iets anders begrijpt dan wat jij bedoelt of omgekeerd. Zoals een knipoog vele ladingen dekt. Andere dooddoeners: vooronderstellingen, vakjargon of omslachtige formuleringen. Terwijl het toch zo eenvoudig kan zijn. Rechttoe, rechtaan. Helder communiceren.
In deze module leer je hoe je je voorstel, standpunt, mededeling of vraag nauwkeurig, concreet en volledig formuleert. Een no-nonsensetraining voor mensen die zonder bullshit door het leven willen stappen.
-
Actief luisteren
‘Je luistert nooit naar wat ik zeg!’ Deze opmerking al vaak naar je oren gekregen? De hoogste tijd voor een training ‘actief luisteren’. Met de klemtoon op ‘actief’. En dat betekent: met aandacht en met empathie. Zodat de ander zich gewaardeerd voelt. Maar dan moeten we eerst die oorkleppen openzetten.
Want om te begrijpen wat de ander écht wil zeggen, moeten we leren luisteren. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het niet. Luisteren is een actief werkwoord. Niets voor luieriken, wel voor slimmeriken. Het is een vaardigheid die we kunnen trainen. Met al je zintuigen. We maken een trainingsschema om je oorkleppen open te zetten. Gericht naar de ander. Meteen de kern om constructief samen te werken. Oren spitsen en gaan.
-
Niet persoonlijk nemen
‘Je snapt het toch niet.’ Vijf woorden die snijden als een mes. Vaak sneller gezegd dan bedoeld, maar toch ben je van je melk. Je voelt je aangevallen en dan ga je meteen met de verbale voeten vooruit in de aanval of net omgekeerd: kop in het zand, negeren die handel. Twee verschillende reacties, twee keer een kleine kantoorstorm.
Nergens voor nodig. Wacht tot het stof is gaan liggen om rustig te reageren. Tijdens deze module leer je de confrontatie aan te gaan en je toch kwetsbaar op te stellen. Do no harm, but take no shit.
Wat zegt die opmerking over de ander? Wat was zijn of haar intentie? En waarom voel jij je zo aangevallen? Op het einde drinken we samen een koffie … met melk.
-
Werken aan feedback
Feedback maakt ons beter. Als je ooit al eens een presentatie gegeven hebt, dan weet je dat maar al te goed. ‘En hoe vond je het?’, vraag je aan een collega. Maar feedback die open en vrijuit is, dat is niet vanzelfsprekend. Zorg er daarom voor dat feedback deel uitmaakt van je bedrijfscultuur. Hoe meer vertrouwen onder elkaar, hoe sneller mensen autonomer werken. Feedback is meer dan het jaarlijks opgelegde evaluatiegesprek.
Feedback moet bij wijze van spreken ’s ochtends uit de koffiemachine vloeien. Bitter en zoet tegelijk. Een pittige kickstarter voor elke dag. Maar op een constructieve manier zeggen wat je denkt is niet eenvoudig. Je leert het door het veel te doen. En dat is precies de scope van deze module. Kopje koffie?
-
Prettig samen werken
Geef jij je collega vaak een schouderklop? Goe bezig!
Een compliment is een boost voor het zelfvertrouwen en de sfeer op de werkvloer. Maar hoe steek je elkaar nu oprecht een hart onder de riem? Da’s een kunst apart waar we tijdens deze module aan werken. We gaan op zoek naar die ene pluim waardoor de andere vleugels krijgt.
Je leert elkaar op een verrassende manier kennen tijdens deze teamdag. Na afloop ga je op wolkjes naar huis met een hand-out boordevol tips in je rugzak. Doe zo voort!
-
Impact vergroten
Je wil de ander erop attent maken dat hij niet zo luid moet telefoneren in een landschapskantoor. Of je wil onderhandelen over je loon ... In beide gevallen: met woorden alleen ga je er niet geraken. Wil je echt iets gedaan krijgen, dan is je lichaamstaal cruciaal. Wees geloofwaardig door de juiste houding te koppelen aan je woorden. Onderstreep je woorden met oogcontact, stemvolume, stiltes, mimiek, handgebaren … Op die non-verbale communicatie gaan we oefenen.
Klaar? Schouders naar achteren, voeten een tiental centimeter uit elkaar, draai je lichaam naar anderen, adem door je middenrif en go. Pak ze maar in.
-
Bouwen aan zelfvertrouwen
Opkomen voor je eigen mening? Het is je verdomde recht. Het staat zelfs gebeiteld in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Waarom is dat dan zo moeilijk? Omdat je overdonderd bent door andere meningen? Omdat je schrik hebt om op je gezicht te gaan of om iemand anders teleur te stellen?
Komaan, jouw mening is evenveel waard als die van een ander. We pakken je innerlijke criticus aan en leggen hem het zwijgen op. Want na deze sessie weet jij wel beter.
-
Inspelen op de ander
Je ziet iemand parkeren en dat blijkt niet zo vlot te gaan. Begin je dan te analyseren of word je nerveus van het geklungel? Of voel je mee met de chauffeur? Jouw kijk hierop wordt gevormd door je persoonlijke overtuigingen, meningen, waarden én voorkeuren. Wanneer je begrijpt waar die vandaan komen, snap je ook waarom sommige collega’s helemaal anders reageren.
In deze workshop werken we met Insights Discovery, een toegankelijk kleurenmodel gebaseerd op het gedachtegoed van Carl Gustav Jung
Blauw, rood, groen of geel? Welke communicatiekleur komt overeen met jouw stijl? Straight forward of voorzichtig aftastend? Of ergens tussenin. Elke kleur verwijst naar specifieke eigenschappen. Zowel beperkingen als kwaliteiten. Wanneer je die bij jezelf herkent, zal je gepaster reageren op de wensen van anderen. En omgekeerd: als je weet dat de ander blauw is, dan zal je als geel ook anders communiceren om tot verbinding te komen.
-
Aangename kennismaking
Waarom erger jij je aan sloddervossen of krijg je de kriebels van luidruchtige collega’s?
Hoe verschillend we ook zijn, we houden elkaar een spiegel voor. Door je reactie op andermans gedrag, leer je jezelf kennen. Of, wat je stoort bij anderen, vertelt iets over jezelf. Zelfkennis, het begin van wijsheid en groei.
Met het kernkwadrantmodel (Daniel Ofman) gaan we op zoek naar jouw sterktes, aandachtspunten en groeimogelijkheden. Want achter datgene waar jij je aan ergert, verschuilt er misschien net een eigenschap die je te kort komt. En daar gaan we aan werken.

Dagtraining: waarom we 2 oren hebben en slechts 1 mond
Alle neuzen in dezelfde richting. Collega’s die elke dag met volle goesting het onderste uit de kan halen voor een gezamenlijk doel. Samen sterk, dat gevoel. Een topteam en de droom van elke ondernemer. En haalbaar, tenminste als de communicatie open is en elk individueel teamlid zich gerespecteerd en begrepen voelt.
Met je team die sprong voorwaarts maken? Kies dan voor deze dagtraining. Inderdaad, een training. Dat betekent zelf aan de slag om als team een betere versie te worden. Smeer de kuiten maar in want stilzitten is voor tijdens de kantooruren. Hier gaan we hands-on oefenen met speelse oefeningen, rollenspellen en directe interacties. Met herkenbare scenario’s houden we je een spiegel voor. Je ontdekt je valkuilen en wijst je collega’s op eigen blinde vlekken. Alles in een veilige en ongedwongen sfeer.
Concreet: je keert terug naar de werkvloer met deze nieuwe vaardigheden:
- Je hebt inzicht in je eigen communicatiestijl.
- Je kunt beter omgaan met bezwaren.
- Je staat open voor het standpunt van de ander.
- Je hebt meer empathie voor jezelf en de ander.
- Je laat veronderstellen achterwege en stelt echte vragen in de plaats.
Ready to rumble?
tot 12 deelnemers
1 dag
Nederlands, Frans en Engels
‘I remind myself every morning:
Nothing I say this day will teach me
anything. So if I’m going to learn, I must
do it by listening’
Individuele sessie
Een team is meer dan de optelsom van de afzonderlijke leden. Elk individu telt, maar iedereen communiceert op zijn of haar eigen manier. Je hebt de tafelspringer, de verzoener, de cynische doemdenker, de optimist tot in de kist ... Het inzicht in wie je bent, is het vertrekpunt voor een sterk team. Daarom geloven we sterk in persoonlijke coaching. Je weet waar je start, al zullen we ook afwijken van de gebaande paden. Daar waar de Spiegel van de Zelfreflectie staat. Je kijkt achteruit en vooral vooruit. We gaan één op één trainen op dat zelfbewustzijn. Kies tussen wandelcoaching en zelfinzicht met Insights.
Wandelcoaching
Paden ontstaan door erop te gaan. Onze coach loopt een stukje met jou mee. Als klankbord
- om te luisteren naar waar je tegenaan loopt,
- om beweging te brengen waar je zelf lijkt vast te lopen,
- om inzicht te krijgen in jouw blinde vlekken.
De buitenlucht geeft zuurstof, maakt stramme spieren en vastgeroeste ideeën los. Terugkeren naar het vertrekpunt is geen optie. Inzicht doet je sterker in je schoenen staan. Je gaat vooruit en bij de volgende blokkade ken jij de shortcut naar de oplossing.
Zelfinzicht met Insights
Hoe communiceer jij? De tool Insights Discovery vertelt je hier alles over. ‘So what?’, denk je misschien. Via Insights kom je veel te weten over jezelf. Hoe je besluiten neemt bijvoorbeeld en het liefste leert. Hoe je aan anderen leidinggeeft of zelf bij voorkeur aangestuurd wordt. Kortom, via Insights kom je erachter welke teamrol jou op het lijf geschreven is.
Andere trajecten: