Inspiratiesessie

Verbindend communiceren

Hoe jezelf eerlijk uiten en de ander empathie tonen?

“Je onderbreekt me voortdurend. Typisch, dat doe je altijd. Je denkt alleen aan jezelf.” Lap! Er hangt spanning in de lucht, en we vervallen beiden in verwijten of oordelen. Jammer. Want achter die scherpe woorden schuilt vooral het verlangen om begrepen te worden. Om erkend te worden voor wat je voelt. Want hoe heerlijk is het, wanneer anderen rekening houden met je behoeften. Toch? Wel, zet je schrap, want tijdens onze inspiratiesessie verken je de vier straten van het rondpunt.

Eindbestemming in de gps? Wederzijds begrip en verbindende communicatie. We laten de eigenzinnige jakhals in jou een versnelling terugschakelen, en zetten vooral je innerlijke giraf aan het stuur, die eerlijk zijn gevoelens uit. Die de ander écht wil begrijpen. Een bewogen rit? Zeker. Maar ook zovele inzichten en tips rijker. Tips die goesting geven om verbindend te communiceren. Met als gevolg minder conflicten, meer innerlijke rust en een aangenamere werksfeer.

Hatelijk gedrag is zelden wat het lijkt.
Want wie ons pijn doet, voelt zich zelf gekwetst.
De juiste reactie daarop is nooit cynisme of agressie,
maar - op de schaarse momenten dat we het kunnen opbrengen – een en al liefde.
- Alain De Botton

Vier wegen richting
verbindende communicatie

Verken samen met ons de vier straten van het rondpunt: waarneming, verzoek, behoefte en gevoel. Vier wegen met als eindbestemming eerlijke communicatie en empathie. Ook wel verbindende communicatie. En dat gaat niet enkel over WAT je zegt, wel vanuit welke intentie je dat doet. Spreek je vanuit het verlangen om begrepen te worden? Dan is jouw innerlijke giraf aan het woord. Wil je simpelweg je gelijk halen? Dan neemt je jakhals het over. Juist, je innerlijke giraf en jakhals. Twee dieren die iedereen in zich draagt. Ja, ook jij.

Conflicten opwekken


Herken je hem? De jakhals in jezelf en anderen? Diegene die andermans projectidee afneemt. Nooit eens de vaatwasmachine leegt. Of enkel aanvallende, destructieve feedback aan collega’s geeft. En oh ja, die collega die steeds het slachtoffer uithangt en er ‘nooit iets aan kan doen’. Dat is de jakhals. Hij oordeelt, verwijt en ziet overal problemen. En toch. Toch bedoelt de jakhals het niet slecht. Hij wil zijn behoeften vervullen, maar weet niet hoe hij dat verbindend moet doen. We stellen het zo: de jakhals is een giraf … met een taalprobleem. Kritiek op de ander? Check. Behoeften en gevoelens uitdrukken? “No way! Dat weet de ander toch?”

Conflicten oplossen


Gelukkig heeft iedereen ook een innerlijke giraf. Hij neemt feedback ter harte. Helpt collega’s in tijdnood vooruit. En vraagt respectvol om samen het kantoor op orde te zetten. Hoe? Wel, hij spreekt vanuit het hart op zoek naar verbinding. Logisch dat de giraf een reuzenhart van elf kilogram bezit. En ook: hij neemt wél verantwoordelijkheid voor wat hij voelt, is steeds oplossingsgericht en reageert empathisch. Want zo word je begrepen. En nodig je de ander uit om op dezelfde verbindende manier te communiceren. Met je ego in de kofferbak, en kwetsbaarheid aan het stuur.

Open en eerlijke communicatie
met je innerlijke giraf

Wat je tijdens onze sessie leert? Om je jakhals meer de mond te snoeren. Gedaan met de schuld op de ander af te schuiven voor die ene fout. Gedaan met zenuwslopende vergaderingen waarin de spanning te snijden is. Het wordt tijd dat de giraffen hun nek uitsteken. Door respectvol te vertellen wat hen dwarszit én open te staan voor het perspectief van de ander. Met als houvast: de vier straten van het rondpunt om verbinding te creëren, onafhankelijk van hoe de ander zich gedraagt. En op het einde van de rit onderlinge openheid, eerlijkheid en verbinding. Off we go!

Wat anderen doen, kan de trigger zijn voor wat we voelen, maar is nooit de reden of de oorzaak.
- Marshall Rosenberg

Leerrijk, grappig en confronterend

Onze inspiratiesessies zijn totaalervaringen. Van kop tot teen, en 360° rond. Ook deze sessie blijft plakken, want “het was confronterend, tegelijk leerrijk en grappig.” Dat zeggen jouw voorgangers. Op zeer korte tijd openen we je ogen, met een blik op effectieve, verbindende en open communicatie.

Op maat van jouw publiek

Inspireren, demonstreren, motiveren. In dialoog met jou. Met je team. Maar altijd door veilige interactie die de spreker met het publiek opbouwt. Verwacht je aan herkenbare voorbeelden, hilarische filmpjes en spitsvondige humor. Steeds op maat van je organisatie. Want dankzij de vooraf ingevulde vragenlijst, matchen de voorbeelden helemaal met de leefwereld van de aanwezigen.

Een gedeelde ervaring

Doordat alle medewerkers dezelfde weg op het rondpunt verkennen, kan je samen nog wekenlang op dezelfde motor blijven draaien. Want achteraf kent iedereen nog dat ene citaat bij de jakhals, of die ene uitspraak van de giraf – weet je nog? – waardoor een gemeenschappelijke taal ontstaat. De taal die helpt om elkaar aan te spreken op een bepaald gedrag. De taal die motiveert om verbindend te communiceren. De taal van concrete actiepunten en ‘let’s do it’!

Een samenvatting voor elke deelnemer

Elke deelnemer krijgt na de sessie een brochure in pocketformaat mee. Met de samenvatting van de presentatie. Smaakt de sessie naar meer? Meer verbinding en meer van jouw innerlijke giraf? Wel, na de inspiratie volgt de transpiratie. Door onze tweedaagse training of coaching te volgen. Want nieuwe vaardigheden leer je vooral al doende.



Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de sessie?

1,5u

3u

Dat ieder mens verbinding nodig heeft. We willen allemaal gezien, gehoord, erkend en begrepen worden.

De kenmerken van je innerlijke jakhals: hij is probleemgericht, denkt vooral aan zichzelf en wil zijn gelijk halen.

De eigenschappen van je innerlijke giraf: hij is oplossingsgericht, houdt rekening met anderen en streeft naar verbinding.

Wat jouw jakhalsgehalte is. Het wordt berekend met tien vragen uit de jakhalstest.

Dat je het snelst verbinding krijgt als je eerst de ander tracht te begrijpen en dan pas begrepen wil worden.

Dat de mate waarin je in staat bent om verbindend te communiceren samenhangt met je draagkracht.

Dat het rondpunt uit vier straten bestaat: waarneming, gevoel, behoefte en verzoek.

Hoe je empathisch reageert.

Hoe je een concreet verzoek doet, i.p.v. vaag te zijn of iets te eisen.

Praktische info

Lengte: 1,5 uur (zonder pauze) of 3 uur (met pauze)

Aantal toehoorders: van 10 tot en met 500

Taal: Nederlands, Frans of Engels

Een reflectiemoment om te delen of break-outs om te oefenen

Minibrochure

Als reminder krijgt elke aanwezige bij het verlaten van de zaal een mini-brochure met de samenvatting van de presentatie.

Sfeer

Een reflectiemoment om te delen of break-outs om te oefenen

Onze inspiratiesessies triggeren gedachten en gevoelens. En soms wil je die ventileren. Ruimte geven. Daarom kan je onze sessies met een reflectiemoment aanvullen. Een moment waarin we ervaringen met elkaar delen, plenair of in groepjes. Een andere optie? Break-outs tijdens de sessie. Zodat deelnemers de technieken kunnen oefenen, van de theorie naar eigen praktijkvoorbeelden. Want door oefening verwerk je de presentatie sneller, dieper en duurzamer. De keuze is aan jou.