Inspiratiesessie

Presenteren met impact

Hoe blijft je boodschap langer hangen?

Ken je dat gevoel? Het is bijna aan jou om te presenteren op de vergadering of het event. Je loopt over van de zenuwen, raapt jezelf bij elkaar, en start de eerste slide vol goede moed. Tot … tot je opmerkt dat het publiek je aangaapt, alsof je Chinees spreekt. De hel. Je begint te twijfelen aan jezelf: ben ik echt zó saai? Het antwoord is eenvoudig: neen, je bent niet saai. Maar de manier waarop je je verhaal brengt, kan wellicht beter. In deze inspiratiesessie leer je hoe je presenteert met impact.

Wees gerust. We roepen je niet naar voren. Veilig vanop je stoel inspireert de spreker je met tal van presentatietechnieken. Zoals oogcontact, krachtige stiltes en afwisselende intonatie om een band met het publiek te creëren en de boodschap te laten nazinderen. Enkele basic lifehacks die ook jij kan toepassen om toehoorders te betrekken in je verhaal. Het doel? Van jou een zelfzekere spreker maken. Zodat niemand je ooit nog aanstaart, maar wel enthousiast en interactief deelneemt. Let’s make the sky the limit!

Wat jou tegenhoudt, zit tussen je twee oren.

Zenuwen onder controle krijgen

Het grootste obstakel? Je zenuwen. En je bent niet de enige. Meer dan hoogtevrees of sterven - ja, sterven - hebben mensen schrik om voor een groep te spreken. Want stel je voor dat je woorden in je keel blijven steken … Of de respons uitblijft na een vraag. Erger nog, dat sommigen schaamteloos scrollen op hun smartphone. Het idee alleen al verlamt je, met klamme handen als gevolg. Maar vrees niet! Je kan het zenuwslopende mechanisme omdraaien, door zelf opnieuw de controle in handen te nemen. Een eerste tip: laat je niet aanstaren, maar maak zelf doelbewust oogcontact en lok reacties uit.

Leren presenteren met impact

Zenuwen onder controle? Check! De volgende stap? Leren presenteren met impact. En jazeker, daar bestaan technieken voor. Denk aan gericht oogcontact, overtuigende stiltes, slides die je boodschap meer punch geven, krachtige gebaren en variatie in je toon, volume en spreeksnelheid. Of verras je publiek, met storytelling. Ook belangrijk: hoe reageer je op storende en onverwachte factoren tijdens je presentatie? Eén ding is zeker: er schuilt een overtuigende presentator in jou.

People who know what they’re talking about don’t need a PowerPoint. - Steve Jobs

Leerrijk, grappig en confronterend

Onze Imboorling-sprekers practice what they preach. Ze zijn het levende bewijs dat de technieken die ze aanleren echt werken. Onze inspiratiesessie is dan ook een totaalervaring van kop tot teen, 360° rond. Ze blijft plakken, want “het was confronterend, tegelijk leerrijk en grappig.” Dat zeggen jouw voorgangers. Op zeer korte tijd openen we je ogen, met een blik op impactvol presenteren. De inhoud van de inspiratiesessie hangt af van de beschikbare tijd en van wat de toehoorders willen leren.

Op maat van jouw publiek

Inspireren, demonstreren, motiveren. In dialoog met jou. Met je team. Maar altijd door veilige interactie die de spreker met het publiek opbouwt. Verwacht je aan herkenbare voorbeelden, hilarische filmpjes en spitsvondige humor.

Een gedeelde ervaring

We dompelen de hele groep onder in dezelfde bruisende zee. Golven waarop jullie nog wekenlang surfen. Want voortaan kijk je volledig anders naar hoe iemand een presentatie geeft. Je ziet meteen wanneer iemand een van de vele technieken toepast. Wow, het werkt! Er ontstaat een gemeenschappelijke taal die helpt om elkaar te doen groeien en samen de impact van jullie boodschap te vergroten. De taal van concrete actiepunten en ‘let’s do it’!

Een samenvatting voor elke deelnemer

Elke deelnemer krijgt na de sessie een brochure in pocketformaat mee. Met de samenvatting van de presentatie. Smaakt de sessie naar meer? Meer presentatietechnieken en lifehacks? Wel, na de inspiratie volgt de transpiratie. Door onze tweedaagse training of coaching te volgen. Want nieuwe vaardigheden leer je vooral al doende.

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de sessie?

1,5u

3u

Het belang van het mentale aspect van presenteren. Hoe je je zenuwen onder controle krijgt en meer zelfvertrouwen creëert.

Hoe je je presentatie optimaal voorbereidt.

Dat presenteren niet gelijk is aan informeren, maar wel: communiceren met je publiek.

Hoe woorden, stemgebruik en lichaamstaal je boodschap beïnvloeden.

Hoe je verbinding met je publiek creëert.

Hoe je oogcontact met alle toehoorders maakt en een reactie uitlokt.

Hoe je het best presenteert met slides.

Hoe je een krachtige houding aanneemt en jezelf verplaatst met een beweegreden.

Hoe je spanning opbouwt met een stilte vóór en ná iets belangrijks.

Hoe je varieert in stemvolume, intonatie en spreeksnelheid.

Hoe je je boodschap een dubbele bodem geeft door subtekst toe te voegen.

Hoe je je woorden ondersteunt en versterkt met overtuigende gebaren.

6 verschillende manieren om interactie op te bouwen met je publiek.

Hoe je lastige situaties constructief aanpakt.

Hoe je een verrassingseffect creëert.

Praktische info

Lengte: 1,5 uur (zonder pauze) of 3 uur (met pauze)

Aantal toehoorders: tussen 10 en 500

Taal: Nederlands, Frans of Engels

IS PMI MB voorblad

Minibrochure

Als reminder krijgt elke aanwezige bij het verlaten van de zaal een mini-brochure met de samenvatting van de presentatie.

Sfeer

Een reflectiemoment om te delen
of break-outs om te oefenen

Onze inspiratiesessies triggeren gedachten en gevoelens. En soms wil je die ventileren. Ruimte geven. Daarom kan je onze sessies met een reflectiemoment aanvullen. Een moment waarin we ervaringen met elkaar delen, plenair of in groepjes. Een andere optie? Break-outs tijdens de sessie. Zodat deelnemers de technieken kunnen oefenen, van de theorie naar eigen praktijkvoorbeelden. Want door oefening verwerk je de presentatie sneller, dieper en duurzamer. De keuze is aan jou.