Inspiratiesessie

Zaken niet persoonlijk nemen

Hoe je minder snel aangevallen voelen?

Neem jij makkelijk iets persoonlijk? Schiet je snel in de verdediging als iemand commentaar geeft op jouw werk? Voel je je dan aangevallen? Ben je beledigd als iemand op zijn smartphone zit te scrollen terwijl je iets aan het uitleggen bent? Of voel je je opgejaagd wanneer een wildvreemde autobestuurder achter jou toetert omdat je blijkbaar te traag rijdt? Wel, ja, dan neem je zaken persoonlijk. En je bent lang niet de enige. Want iedereen heeft een gevoelige snaar. Een tere plek.

Weet dit: hoe sneller je iets persoonlijk neemt, hoe meer je EGO in de weg zit. Je Eigen Grote Onzekerheid. Je ego beschermt je tegen afwijzing of gezichtsverlies. Tijdens deze inspiratiesessie leer je je ego zelf kalmeren en geruststellen. Onze grootste hoop? Dat je na de sessie snel persoonlijk wordt uitgedaagd. Met een verkeerde blik of lastige opmerking bijvoorbeeld. Om daarna meteen onze tips toe te passen, zonder uit je lood geslagen te worden. Laat maar komen!

Deze presentatie is de live versie van Frederik Imbo’s TEDx talk, ‘How not to take things personally’,
met 17 miljoen views de meest bekeken Belgische TEDx talk ooit en staat op de 21e plaats wereldwijd.

Je ego aan het werk

“Blind of wat? Loser!” Net zoals andere scheidsrechters, krijgt Frederik Imbo veel kritiek naar zijn hoofd gesmeten. Vat al dat protest maar eens niet persoonlijk op. Uitdagend. Want iemand zegt of doet iets en bam! Je voelt je gekwetst, genegeerd, beledigd of verraden. Verraden door de andere. Ja, de andere is verantwoordelijk voor wat jij voelt! Of dat is toch wat je gelooft. Al is dat je ego dat de bovenhand neemt en je ego verdraagt geen kritiek. Nee, je ego wil bevestigd worden. Herkenbaar? Dan is deze inspiratiesessie wat je nodig hebt. Ontdek hoe dit mechanisme werkt en wat je eraan kan doen.

Omgaan met kritiek

En als je dan kritiek krijgt, ga je dan in de tegenaanval? Of vlucht je het liefst weg? Of bevries je? Welke van de drie ook – fight, flight, freeze – het is je amygdala aan het werk. Je amygwat? Wel, je actieve oerbrein in onveilige situaties. En dat brein komt pas tot rust als je een time-out neemt. Adem in, adem uit. En dan, na de emotionele storm, komt de nuchterheid terug. Het vervolg bepaal jij, Frederik deelt alvast twee strategieën zodat je emotioneel in balans reageert. Ook wanneer je getriggerd wordt.

Empathie tonen aan jezelf


Onze voornaamste tip? Het gaat niet om jou. Zo geeft je leidinggevende kritiek omdat die het beste voor het bedrijf wil. Of claxonneert de autobestuurder om je te waarschuwen. Stel jezelf de vraag: welke positieve intentie of onvervulde behoefte schuilt er achter andermans woorden of gedrag? Vestig je aandacht daarop en je vat alles een stuk minder persoonlijk op. Of dat is toch de bedoeling … Want als de pijn blijft nazinderen, dan gaat het wellicht wél over jou. Kijk dan in de spiegel jouw tere plek in de ogen. Troost jezelf, wees empathisch voor jezelf. Of open je mond en deel met de ander wat je voelt.

Luchtige inspiratiesessie als spin-off van Imbo’s TED Talk

Zaken niet persoonlijk opvatten, heftig topic. We weten het. Gelukkig gaan we tijdens de sessie ‘luchtig’ aan de slag. Humor en verfrissende filmpjes breken algauw het ijs. Kan je echt niet meer wachten? Bekijk dan de spin-off van deze inspiratiesessie, Frederik Imbo’s veel bekeken TED Talk ‘how to not take things personally’. Een monsterhit op het web, wereldwijd in de top 100. Met zijn 17 miljoen views de meest bekeken Belgische TED Talk ooit. Kan al tellen, toch?

Mensen vallen je aan, geven kritiek of negeren je straal. Ze verfrommelen je met hun woorden, spuwen je uit of lopen zelfs over je heen. Maar onthoud: wat ze ook doen of zeggen, je blijft altijd evenveel waard.

Leerrijk, grappig en confronterend

Onze inspiratiesessie is een totaalervaring. Van kop tot teen, en 360° rond. Ook deze sessie blijft plakken, want “het was confronterend, tegelijk leerrijk en grappig.” Dat zeggen jouw voorgangers. Op zeer korte tijd openen we je ogen, met een blik op effectieve, verbindende en open communicatie.

Op maat van jouw publiek

Inspireren, demonstreren, motiveren. In dialoog met jou. Met je team. Maar altijd door veilige interactie die de spreker met het publiek opbouwt. Verwacht je aan herkenbare voorbeelden, hilarische filmpjes en spitsvondige humor. Steeds op maat van je organisatie. Want dankzij een intakegesprek vooraf, weten we de juiste accenten te leggen en matchen de voorbeelden helemaal met de leefwereld van de aanwezigen.

Een gedeelde ervaring

We dompelen de hele groep onder in dezelfde bruisende zee. Golven waarop jullie nog wekenlang surfen. Want achteraf kent iedereen nog die ene strategie of tip – weet je nog? – waardoor een gemeenschappelijke taal ontstaat. De taal die helpt om elkaar aan te spreken op een bepaald gedrag. De taal die motiveert om verbindend te communiceren. De taal van concrete actiepunten en ‘let’s do it’!

Als training of coaching

Smaakt de sessie naar meer? Meer verbinding en meer emotionele balans? Wel, na de inspiratie volgt de transpiratie. Door onze training of coaching te volgen. Want nieuwe vaardigheden leer je vooral al doende.

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de sessie?

Waarom je iets persoonlijk neemt.

Fight, flight, freeze: 3 mogelijke reacties uit je reptielenbrein wanneer je iets persoonlijk neemt.

Hoe je de focus verlegt van je gekwetst gevoel naar de intentie van de ander. Vanuit welke onvervulde behoefte handelt de ander?

Hoe 80% van de 50 000 gedachten die ons brein per dag produceert negatieve, probleemgerichte gedachten zijn.

Dat wanneer je gekwetst bent door wat de ander zei, het niet per se betekent dat die woorden ook daadwerkelijk kwetsend zijn.

Hoe je empathie toont aan jezelf als iemand jouw tere plek raakt. Ze is ontstaan in je verleden en is nog steeds niet geheeld.

Dat jouw waarde niet door de ander bepaald wordt, maar door jezelf.

Praktische info

Lengte: 1,5 uur (zonder pauze)

Aantal deelnemers: van 10 tot 500 toehoorders

Taal: Nederlands of Engels

Sfeer

Een reflectiemoment om te delen
of break-outs om te oefenen

Onze inspiratiesessies triggerengedachten en gevoelens. En soms wil je die ventileren. Ruimte geven. Daarom kan je onze sessies met een reflectiemoment aanvullen. Een moment waarin we ervaringen met elkaar delen, plenair of in groepjes. Een andere optie? Break-outs tijdens de sessie. Zodat deelnemers de technieken kunnen oefenen, van de theorie naar eigen praktijkvoorbeelden. Want door oefening verwerk je de presentatie sneller, dieper en duurzamer. De keuze is aan jou. 

Imboorling Inspiratiesessie Zaken niet persoonlijk nemen