Inspiratiesessie

Waarom we 2 oren hebben en slechts 1 mond

De do’s and don’ts van effectieve communicatie

Je kent het wel. De teamcommunicatie loopt stroef: “Zeg, luister je wel?” Waardoor de kern van de boodschap verloren gaat. “Huh, wat zei je?” Herkenbaar? Wel, dan is het hoog tijd om onze sessie over effectieve communicatie bovenaan de agenda te zetten. We inspireren je collega’s of team graag over hoe je verbindend met elkaar omgaat. Want geef toe, goed communiceren is soms zo verdomd moeilijk.

Hoog tijd om niet langer naast elkaar, maar mét elkaar te praten. Daarom leren we je in de sessie concrete tips en technieken om op een respectvolle manier je gedachten en gevoelens te delen. En, dat je soms beter zwijgt. Om écht te luisteren. Want daar waar écht geluisterd wordt, is where the magic happens. Het resultaat? Actieve en open communicatie binnen het team. En een slimmere en betere versie van jezelf!

Zonder verbinding kan je niet surfen op het internet. Logisch, toch?
Maar waarom vergeten we dat met mensen? Om eerst te verbinden wanneer we met hen communiceren?

Leren luisteren

Luisteren. Het is het eerste dat je als kind leert. Leren luisteren. Maar hoe doe je dat precies? De meesten horen het donderen in Keulen. Ze horen iets waaien en maken er hun eigen verhaal van. En wanneer dan een kink in de communicatiekabel komt, wimpelen ze die af op anderen. Verbinding verbroken. In deze inspiratiesessie keren we terug naar het begin, reset, met je twee oren op een blanco blad. Samen opnieuw naar de essentie van het luisteren. Met twaalf concrete tips. 

Leer je communicatiestijl kennen

Twee oren, check! Maar wat met die ene mond? Hoe gebruik je die zo effectief mogelijk, zodat de ander je precies begrijpt? Wel, daarvoor heb je inzichten nodig. Zelfkennis. Ben je recht voor de raap of eerder behoedzaam? Ben je empathisch of krijg je eerder de ‘harde’ stempel opgedrukt? Geen idee? Da’s helemaal oké. Tijdens deze inspiratiesessie verkennen we verschillende communicatiestijlen. Blauw, rood, geel of groen? Je ontdekt je voorkeurskleur met Insights Discovery. Want één ding is zeker: hoe bewuster je bent van je valkuilen en uitdagingen, en hoe je het best inspeelt op de stijl van de ander, hoe sterker je face-to-facecommunicatie.

Drie jaar hebben we nodig om te leren spreken.
Tijdens de rest van ons leven leren we luisteren.

Leerrijk, grappig en confronterend

Onze inspiratiesessie is een totaalervaring. Van kop tot teen, en 360° rond. Ook deze sessie blijft plakken, want “het was confronterend, tegelijk leerrijk en grappig.” Dat zeggen jouw voorgangers. Op zeer korte tijd openen we je ogen, met een blik op effectieve, verbindende en open communicatie.

Op maat van jouw publiek

Inspireren, demonstreren, motiveren. In dialoog met jou. Met je team. Maar altijd door veilige interactie die de spreker met het publiek opbouwt. Verwacht je aan herkenbare voorbeelden, hilarische filmpjes en spitsvondige humor. Steeds op maat van je organisatie. Want dankzij de vooraf ingevulde vragenlijst, matchen de voorbeelden helemaal met de leefwereld van de aanwezigen.

Een gedeelde ervaring

We dompelen de hele groep onder in dezelfde bruisende zee. Golven waarop jullie nog wekenlang surfen. Want achteraf kent iedereen nog dat ene woord, of die ene uitspraak – weet je nog? – waardoor een gemeenschappelijke taal ontstaat. De taal die helpt om elkaar aan te spreken op een bepaald gedrag. De taal die motiveert om effectief te communiceren. De taal van concrete actiepunten en ‘let’s do it’!

Een samenvatting voor elke deelnemer

Elke deelnemer krijgt na de sessie een brochure in pocketformaat mee. Met de samenvatting van de presentatie. Smaakt de sessie naar meer? Na de inspiratie volgt de transpiratie. Door één van onze trainingen of coachings te volgen. Want nieuwe vaardigheden leer je vooral al doende.

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de sessie ?

1,5u

3u

Dat informeren niet hetzelfde is als communiceren.

Dat je best enkel iets belangrijks meedeelt als je volledige aandacht hebt.

Hoe woorden, stemgebruik en lichaamstaal je boodschap beïnvloeden.

De kenmerken van de 4 kleuren van Insights Discovery.

Hoe je het best inspeelt op de voorkeursstijl van je gesprekspartner.

Dat jouw perceptie van de realiteit niet dezelfde is als die van de ander.

Welke valkuilen je best vermijdt zodat je communicatie niet in het verkeerde keelgat schiet bij de ander.

Dat de betekenis van je communicatie niet is wat je bedoelt, maar wel wat de ander begrijpt.

Duidelijk en concreet te communiceren.

De juiste vragen te stellen om de ander beter te begrijpen.

Het model van verbindende communicatie.

12 tips om beter te luisteren.

Praktische info

Lengte: 1,5 uur (zonder pauze) of 3 uur (met pauze)

Aantal toehoorders: van 10 tot 500

Taal: Nederlands, Frans of Engels

Inspiratiesessie Waarom we 2 oren hebben en slechts 1 mond - communicatie anders bekeken

Minibrochure

Als reminder krijgt elke aanwezige bij het verlaten van de zaal een mini-brochure met de samenvatting van de presentatie.

Sfeer

Een reflectiemoment om te delen of break-outs om te oefenen

Onze inspiratiesessies triggeren gedachten en gevoelens. En soms wil je die ventileren. Ruimte geven. Daarom kan je onze sessies met een reflectiemoment aanvullen. Een moment waarin we ervaringen met elkaar delen, plenair of in groepjes. Een andere optie? Break-outs tijdens de sessie. Zodat deelnemers de technieken kunnen oefenen, van de theorie naar eigen praktijkvoorbeelden. Want door oefening verwerk je de presentatie sneller, dieper en duurzamer. De keuze is aan jou.

Een goede leider communiceert duidelijk en transparant. Hij voelt aan wat hij wel en niet kan zeggen. Hij vertelt eerlijk en respectvol zijn mening en streeft naar verbinding.