Inspiratiesessie

ja of JA? De strategie van het geluk

Hoe meer veerkracht en positiviteit ontwikkelen?

Nood aan een dosis positiviteit in je organisatie? De sessie ‘ja of JA?’ is een shot vitamines voor de geest, een wellnesskuur voor de mindset van alle aanwezigen.


Dat is nodig. Want af en toe sputtert het leven tegen. Je werk voert veranderingen door. Je baas maakt een kleinerende opmerking. Je beste vriend laat je in de steek. Je wasmachine hapert. Iedereen reageert anders op zo’n situatie. Maar, ga eens na: hoeveel energie verspil je door te klagen over dingen waar je eigenlijk niets aan kan veranderen? 


Want protesteren en ‘nee’ zeggen tegen hoe de realiteit zich aandient, leidt alleen maar tot spanning. In deze wervelende inspiratiesessie doen we het omgekeerde. We zeggen volmondig ‘ja’ tegen het leven. Moet je dan alles zomaar passief goedkeuren? Nee, gij. Wat dan wel? Doelbewust je energie richten op zaken waar je wél vat op hebt. Want door je focus te verleggen van het probleem naar de oplossing, creëer je zelf je geluk! En hoe gelukkiger je je voelt, hoe beter je presteert op je werk, hoe creatiever je bent en hoe hechter je relaties. Makes sense, toch?

Elke ‘nee’ leidt tot spanning.
Elke ‘ja’ leidt tot ontspanning.

Hoe veerkrachtig met verandering omgaan: word eigenaar van je leven

Hoe ga jij om met verandering op je werk? Hoe verwerk je tegenslag? Begin je dan te mopperen en je in je slachtofferrol te wentelen? Dan ben je een huurder van je leven. Je wijst naar anderen, want zij zijn verantwoordelijk voor jouw (on)geluk. Maar het kan ook anders. Door de huidige situatie eerst te aanvaarden en vervolgens oplossingen te zoeken. De koe bij de hoorns te vatten. Helemaal jij? Goed bezig, want zo ben je een eigenaar van je eigen leven. Maar weet, in ieder van ons schuilt een huurder én een eigenaar. Zullen we die eigenaar wat meer body geven?

Leer denken in oplossingen


Tijd voor een wake-upcall. Wist je dat onze omgeving maar voor 10 procent ons geluk bepaalt? Gek, toch? En 50 procent ligt genetisch vast. Hier heb je dus geen vat op. Maar … wel op de resterende 40 procent, want die wordt bepaald door je eigen mindset. Enige voorwaarde? Jij zit aan het stuur. Jij neemt het heft in handen door volmondig ‘JA’ te joelen. Op drie manieren ‘JA’, met een langgerekte A van Aanvaarding van de realiteit. Dat is de eerste stap van de drie. Vervolgens pak je aan wat je kan veranderen. En tot slot ben je zo wijs om het onderscheid te maken tussen wat je zelf in de hand hebt en wat niet. That’s the spirit!

Als er een wind van verandering waait, bouwen sommigen windschermen en anderen windmolens.

Leerrijk, grappig en confronterend

Noem het een snoepje voor je persoonlijke ontwikkeling, deze inspiratiesessie vol boeiende inzichten en tips. Een onweerstaanbare uitnodiging om het voortaan anders te doen. Onze inspiratiesessie is een totaalervaring van kop tot teen, 360° rond. Ze blijft plakken, want “het was confronterend, tegelijk leerrijk en grappig.” Dat zeggen jouw voorgangers. Op zeer korte tijd openen we je ogen, met een blik op een positieve mindset. De inhoud van de inspiratiesessie hangt af van de beschikbare tijd en van wat de toehoorders willen leren.

Op maat van jouw publiek

Werken aan veerkracht, het heft in eigen handen nemen, leren denken in oplossingen. Alle inzichten ontstaan in de veilige interactie die de spreker met het publiek opbouwt. Verwacht je aan herkenbare voorbeelden, hilarische filmpjes en spitsvondige humor. Steeds op maat van je organisatie. Want dankzij de vooraf ingevulde vragenlijst, matchen de voorbeelden helemaal met de leefwereld van de aanwezigen.

Een gedeelde ervaring

We dompelen de hele groep onder in dezelfde bruisende zee. Golven waarop jullie nog wekenlang surfen. Want achteraf kent iedereen nog die ene tip om in oplossingen te denken – weet je nog? – waardoor een gemeenschappelijke taal ontstaat. De taal die helpt om elkaar te doen groeien en samen te werken aan meer positiviteit en welzijn op de werkvloer. De taal van concrete actiepunten en ‘let’s do it’!

Een samenvatting voor elke deelnemer

Elke deelnemer krijgt na de sessie een brochure in pocketformaat mee. Met de samenvatting van de presentatie. Smaakt de sessie naar meer? Onze trainingen en coachings geven je nog meer vitamines voor de geest. Want nieuwe vaardigheden leer je vooral al doende.

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de sessie?

1,5u

3u

Wetenschappelijk onderzoek: welke factoren bepalen je geluk?

Wat het verschil is tussen een huurder of een eigenaar van je leven zijn.

Dat de mens niet gemaakt is om gelukkig te zijn maar om te overleven.

Je ontdekt of je rustig kan blijven terwijl je ondertussen door externe factoren wordt uitgedaagd.

In welke mate je gedachten en je gedrag beïnvloeden hoe je je voelt.

Hoe je moet denken in oplossingen in plaats van in problemen.

Wat de drie dimensies van geluk zijn: genieten, waarden en verbondenheid.

Twintig concrete tips om zelf je geluk te creëren.

Afronden in schoonheid: het ja of JA?-gelukdansje.

Praktische info

Lengte: 1,5 uur (zonder pauze) of 3 uur (met pauze)

Aantal toehoorders: tussen 10 en 500 toehoorders

Taal: Nederlands, Frans of Engels

Als reminder krijgt elke aanwezige bij het verlaten van de zaal een mini-brochure met de samenvatting van de presentatie.

Minibrochure

Als reminder krijgt elke aanwezige bij het verlaten van de zaal een mini-brochure met de samenvatting van de presentatie.

Sfeer

Een reflectiemoment om te delen of break-outs om te oefenen

Onze inspiratiesessies triggeren gedachten en gevoelens. En soms wil je die ventileren. Ruimte geven. Daarom kan je onze sessies met een reflectiemoment aanvullen. Een moment waarin we ervaringen met elkaar delen, plenair of in groepjes. Een andere optie? Break-outs tijdens de sessie. Zodat deelnemers de technieken kunnen oefenen, van de theorie naar eigen praktijkvoorbeelden. Want door oefening verwerk je de presentatie sneller, dieper en duurzamer. De keuze is aan jou.

‘De strategie van het geluk’ van Gerbert Bakx

Onze presentatie is gebaseerd op het boek ‘De strategie van het geluk’ van Gerbert Bakx. Hij toont aan dat wij allemaal alles in ons hebben om duurzaam geluk te creëren. Een oogopener en een lichtend voorbeeld voor Imboorling.