Inspiratiesessie

From boring to scoring

Online presenteren met impact

Je host een online meeting en het enige wat je ziet zijn afwezige gezichten die van je wegkijken: geen emotie en nul interactie. Ook in de chat blijft het muisstil. Of erger, sommige deelnemers zetten hun camera uit of loggen uit. Vervelend en nefast voor je zelfzekerheid. Zullen we daar snel verandering in brengen? Want sinds corona speelt ons professionele leven zich grotendeels online af. Wat opvalt? Eenheidsworst. 

Alsof een saaie presentatie even besmettelijk is als het coronavirus. Let’s go from boring to scoring. Om te beginnen: wij geven het goede voorbeeld. Met een online (of live) presentatie met veel interactie, een to the point, gestructureerde presentatie gekruid met beelden, verhalen, metaforen en met verrassende wendingen onderweg … Alles wat je nodig hebt om iedereen in te pakken bij je volgende online presentatie.

Hallo? Horen jullie mij? Kunnen jullie mijn scherm zien?
Ik hoor jou niet. Sta je nog op mute?
Oei. Je bent bevroren.

Een online presentatie die blijft plakken.
Hoe begin je daaraan?

Online vergaderingen, cursussen, events … Als corona ons iets nuttigs heeft opgebracht, is het dat wel. Wat een krachtig en efficiënt medium! Tenminste, als je het goed gebruikt. En dat begint met een grondige voorbereiding. Het halve werk meteen al afgevinkt. Wie is je doelgroep? Wat is de kern van je boodschap en hoe structureer je die? Hoe beheers je je spreektijd? Ga je voor een ‘outstanding delivery’? Uiteraard. Maak dan je presentatie nog pittiger met metaforen, storytelling en sprekende beelden. Met onze handige checklist houd je je toehoorders alert.

Online presenteren? Betrek je publiek


Wat heb je nog nodig voor alerte toehoorders? Interactie. Betrek je publiek van bij het begin. Leg uit waarom je wil dat de camera’s aan staan. Spreek iedereen aan en check onderweg of ze nog mee zijn. Onze Imboorling-sprekers practice what they preach. Ze zijn het levende bewijs dat de technieken die ze aanleren echt werken. We oefenen met jou op spreekvaardigheden, lichaamstaal, stiltes, intonatie … Maar eerst nog: testen, testen, testen. Loopt technisch alles op rolletjes: belichting, camera, achtergrond …? Om te scoren moet het hele plaatje kloppen. Alleen zo blijft je boodschap echt kleven.

Leg het mij uit en ik vergeet het.
Laat het me zien en ik onthoud het misschien.
Betrek me erbij en ik begrijp het.
- Célestin Freinet

Leerrijk, grappig en confronterend

Onze inspiratiesessie is een totaalervaring van kop tot teen, 360° rond. Ze blijft plakken, want “het was confronterend, tegelijk leerrijk en grappig.” Dat zeggen jouw voorgangers. Op zeer korte tijd openen we je ogen, met een blik op een positieve mindset. De inhoud van de inspiratiesessie hangt af van de beschikbare tijd en van wat de toehoorders willen leren.

Op maat van jouw publiek

Inspireren, demonstreren, motiveren. In dialoog met jou. Met je team. Maar altijd door veilige interactie die de spreker met het publiek opbouwt. Verwacht je aan herkenbare voorbeelden, hilarische filmpjes en spitsvondige humor. Steeds op maat van je organisatie. Want dankzij het intakegesprek vooraf, stemmen we de presentatie en de voorbeelden af op de leefwereld van de aanwezigen.

Een gedeelde ervaring

We dompelen de hele groep onder in dezelfde bruisende zee. Golven waarop jullie nog wekenlang surfen. Want achteraf kent iedereen nog die ene tip om online interactie op te bouwen – weet je nog? – waardoor een gemeenschappelijke taal ontstaat. De taal die helpt om elkaar te doen groeien en de efficiëntie en betrokkenheid van online meetings te verbeteren. De taal van concrete actiepunten en ‘let’s do it’!

Een samenvatting voor elke deelnemer

Elke deelnemer krijgt na de sessie een digitale samenvatting van de presentatie mee. Smaakt de sessie naar meer? Wil je met ons aan de slag gaan om jouw online presentaties naar een nog hoger niveau te tillen? Wel, onze trainingen en coachings zijn het perfecte vervolg om je te verdiepen. Want nieuwe vaardigheden leer je vooral al doende.

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de sessie?

1,5u

3u

Hoe je minder informatie geeft en meer interactie creëert met de toehoorders. Enkel dan blijft je boodschap kleven.

Hoe je een online presentatie optimaal voorbereidt.

Hoe je de kernboodschap formuleert en die een aantal keer herhaalt.

14 verschillende manieren om je presentatie te structureren.

Hoe je je boodschap kruidt met beelden, verhalen, metaforen en citaten.

15 tips om krachtige slides te maken.

Hoe je de technische aspecten aanpakt: belichting, camera, achtergrond en geluid.

Spreekvaardigheden om je impact als spreker te vergroten.

Korte oefeningen in break-out rooms.

Uiteraard kan het programma aangepast worden volgens jouw noden en de accenten die je wilt leggen.

Praktische info

Lengte: 1,5 uur (zonder pauze) of 3 uur (met pauze)

Aantal toehoorders: tussen 10 en 500 toehoorders

Taal: Nederlands, Frans of Engels

Sfeer

Een reflectiemoment om te delen
of break-outs om te oefenen

Onze inspiratiesessies triggeren gedachten en gevoelens. En soms wil je die ventileren. Ruimte geven. Daarom kan je onze sessies met een reflectiemoment aanvullen. Een moment waarin we ervaringen met elkaar delen, plenair of in groepjes. Een andere optie? Break-outs tijdens de sessie. Zodat deelnemers de technieken kunnen oefenen, van de theorie naar eigen praktijkvoorbeelden. Want door oefening verwerk je de presentatie sneller, dieper en duurzamer. De keuze is aan jou.

IS boringscoring reflectie