blogpost

Het meest waardevolle valentijnsgeschenk? Een avondje luisteren.

Koppel Valentijn 1200 x 628 px

Nog geen cadeau gekocht voor Valentijn? Geen zorg, niet nodig. Het meest waardevolle dat je kan geven, heb je immers al: jezelf.
Zoveel beter dan dat nieuwe parfum of dat ene boek, is de tijd nemen om naar je partner te luisteren en aandacht te geven aan wat er binnenin speelt.

Wat we aan de buitenkant zien, is immers een fractie van wat er aan de binnenkant aan de gang is. En dat nu net deze innerlijke wereld een schat is om te ontdekken als je van elkaar houdt. Een intrigerende stroom van oneindig gevarieerde, soms tegenstrijdige, gewenste en ongewenste, bewuste en onbewuste gedachten en gevoelens om bloot te leggen.


Hoe dikwijls geven we onze partner de kans om uit te drukken wat er leeft aan gedachten, gevoelens, zorgen en behoeften?


Tijd maken om echt te luisteren, zonder vooroordelen, zonder de ander te onderbreken doet je partner intens veel deugd. Luisteren met oprechte interesse en nieuwsgierigheid naar zijn of haar gedachten en gevoelens, hoelang het ook duurt. Als het ware, op ontdekkingsreis naar de ander. Heerlijk toch?


Niet simpel. Want we zijn gewend om de wereld te bekijken door de bril van onze eigen overtuigingen. Onze eigen gedachten opzijschuiven, zij het maar even, kost moeite.


De eerste stap is om op te merken dat je de neiging hebt om de ander zijn verhaal te sturen, corrigeren, te minimaliseren of met een oplossing te komen. Pas als je dat door hebt, kan je je innerlijke stem vriendelijk een halt toe roepen. En dat is moeilijk, want je wil zo graag je mening zeggen, je wil zo graag helpen. En toch, zet je je oplossingsgerichte ‘ik’ even aan de kant en geef je de ander alle tijd om zich uit te drukken.


Je inspanningen worden beloond. Er ontstaat immers verbinding en de ander voelt zich begrepen. De harmonie en het vertrouwen zijn voelbaar. Love is in the air. Want waar aandacht is, is liefde. Liefde… is aandacht.


Dus, maak het gezellig en steek wat kaarsen aan. Ga zitten waar niemand jullie kan storen en ga op ontdekkingsreis naar elkaar door vooral naar elkaar te luisteren.


Geloof me, het wordt een memorabele avond van oprechte verbinding en intense liefde!

Frederik Imbo

Frederik Imbo

Frederik Imbo richtte in 1999 Imboorling op. Hij verdiepte zich jarenlang in verbindende communicatie, o.a. in de VS bij de grondlegger van Geweldloze Communicatie Marshall Rosenberg. Zijn TEDx talk ‘How not to take things personally’ is met 18 miljoen views de meest bekeken Belgische TEDx talk ooit en staat op de 21e plaats wereldwijd.