Training

Actief luisteren

Hoe de ander zo goed mogelijk begrijpen?

Stel je voor: je laat alle stoom van de afgelopen werkdag af. Alles wat er op je hart ligt, smijt je eruit. Die eeuwigdurende vergadering, onterechte opmerking of dat lastige telefoontje. Maar je gesprekspartner humt wat afwezig, scrolt ondertussen op de smartphone en stelt geen enkele vraag. “Je luistert niet eens naar wat ik zeg!” Verbinding? Weg! Je voelt je niet gehoord en begrepen. En dat is dubbel zo vermoeiend na een zware dag. Ja, we weten het. 

Luisteren is hard werken. Constant trainen en actief blijven, zoals een allround atleet. Want hoe doe je dat precies? Écht je oren spitsen?Tijdens onze training smijt je je volledig in de twaalfkamp. In de twaalf luisterdisciplines. Een voor een oefen je je luistervaardigheden via opdrachten en confronteren we je met de valkuilen. Na de training besef je dat je door actief te luisteren meer productiviteit, vertrouwen, teamgevoel en verbinding creëert. Zeg dat Imboorling het gezegd heeft. Oren spitsen en gaan!

Leer actief luisteren

Luisteren is een werkwoord. Want je doet het met alle aandacht en empathie in je. Wil je echt begrijpen wat de ander zegt? Kom dan uit je kot, laat je eigen idee los en gebruik al je zintuigen om tussen de regels door te lezen. Om elk signaal op te pikken. Stel ook vragen om de ander te doorgronden. Maar wees gerust, elk van deze luistervaardigheden kan je oefenen. Trainen. Klaar om luisteratleet te worden? We stellen een trainingsschema op om je oorkleppen wagenwijd te leren openen. Richting de ander. Zodat de ander zich begrepen en gehoord voelt. Ready? Set? Go!

Luisteren op praktisch en operationeel vlak

Alle luistervaardigheden getraind? Top. Want goed en beter leren luisteren is cruciaal op praktisch en operationeel vlak. Vooral omdat onze competitieve wereld, ons dagelijkse leven, draait rond efficiëntie en productiviteit. Checkboxes. To-do-lijstjes. Heldere call-to-actions. Wie doet wat tegen wanneer? Hoe ga je aan de slag? En wanneer komen we nog eens samen? Met een actieve luisterhouding voer je de gepaste acties uit en capteer je de juiste informatie, inclusief alle details. Want ja, die doen er zeker zoveel toe. Sterker nog, ze kunnen van levensbelang zijn.

Laat iemand zijn verdriet ventileren
en het verdriet verzacht.
Laat iemand zijn vreugde uiten
en de vervoering wordt intenser.

Luisteren op relationeel vlak

Naast de praktische voordelen, versterkt goed luisteren ook het teamgevoel en de verbinding tussen alle collega’s. Denk maar aan die collega die eens goed wil ventileren. Die verlangt van jou dat je luistert. Actief luistert. Met het hart, de volle aandacht en je exclusieve toewijding. Om zich emotioneel veilig en verbonden te voelen. Een welgekomen geschenk. Nog een plus? Je oefent om de kinderlijke nieuwsgierigheid opnieuw te stimuleren. Waardoor je meer frisse, gezonde interesse toont in je collega’s. Met de focus op een warm werkklimaat met meer aandacht voor de mens achter je collega.

De betekenis van je communicatie is niet wat je bedoelt maar wat de ander heeft begrepen.

Een gesprek voeren zonder te luisteren,
is zoals een stroomkabel doorknippen
en hopen dat het licht zal branden.

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de training?

Om te kaderen waarom je naar de ander wilt luisteren.

Hoe je je eigen idee loslaat en openstaat voor de mening van de ander.

Hoe je tijd maakt om de ander te laten spreken i.p.v. te laten antwoorden.

Hoe je gepast oogcontact maakt om emotionele veiligheid te bieden.

Hoe je knikt, de lichaamstaal van de ander spiegelt en luistergeluiden maakt.

Hoe je vragen stelt i.p.v. vrij te interpreteren of zaken in te vullen.

Hoe je empathie toont. Koppel terug wat je denkt dat de ander voelt en nodig heeft.

Hoe je kan samenvatten en herhalen om te checken of je het juist begrepen hebt.

Je kan kiezen voor een halve dag of volledige dag training. De inhoud blijft hetzelfde. Maar kies je voor de korte versie? Dan ligt het tempo wat hoger. Tijdens een dagtraining oefenen we meer praktijkcases.

Praktische info

Lengte: een halve of een hele dag

Aantal deelnemers: tussen 4 en 12

Taal: Nederlands of Engels