verander je leiderschapsstijl om het geluk van je werknemers te verhogen

Minder dan 1 op de 5 Vlamingen is écht gelukkig met zijn werk. Werken is voor velen een last geworden, een bron van stress en voor sommigen ook dé reden van mentale uitputting. Met 112 000 Belgen die arbeidsongeschikt zijn door burn-out of depressie, kunnen we wel stellen dat geluk op het werk een kritieke toestand heeft bereikt. Hoe krikken we ons welzijn terug op? Hoe investeren we het best in het geluk van onze werknemers? Een belangrijke schakel in dit proces is het omvormen van de dominante bedrijfscultuur. Stap 1: inzetten op authentieke leidinggevenden die eigenaarschap nemen van hun eigen leven.

Foto leiderschap versie 3

investeer in een positieve mindset: van TGIF naar TGIM

Met een werkweek van veertig uur spendeert de gemiddelde Vlaming veel tijd in de werkomgeving – online of offline. Het is daardoor belangrijk dat ze zich veilig voelen in de organisatie en hun bestede tijd als zinvol ervaren. De taak van een leidinggevende is om een cultuur te creëren waar mensen zich gerespecteerd voelen, zich kunnen ontplooien en zich voldaan voelen wanneer ze terugkeren naar huis. Als je werkelijk wilt investeren in het geluk van je werknemers is het cruciaal om ze in de eerste plaats te behandelen als mensen en niet enkel vanuit hun functie in het bedrijf. De zorg voor jouw werknemers als prioriteit nemen, leidt tot een positieve cultuur waar coöperatie en respect de bovenhand nemen.

Maar – en dit is een grote maar - deze verbindende vorm van leidinggeven is enkel mogelijk als de leidinggevende zich authentiek opstelt, open is over zijn kwetsbaarheden en er resoluut voor kiest om eigenaar te zijn van zijn leven. Wil je het welzijn van je werknemers verhogen? Dan moet je eerst beginnen met je eigen geluk. Want een leidinggevende die niet goed in zijn vel zit, niet veerkrachtig noch flexibel is, en die geen weet heeft van diens eigen levensmissie, zal niet verbindend kunnen leidinggeven. De grootste voorwaarde voor een fijne werkomgeving is een leidinggevende die bereid is om te veranderen, en ook naar zichzelf durft te kijken om deze verandering te realiseren. In ons traject ‘ja of JA? De strategie van het geluk’ leer je samen met jouw werknemers wat het betekent om eigenaar van je leven te worden en een duurzaam geluk te creëren op de werkvloer. Voor je het weet is de mentaliteit van jouw werknemers omgedraaid van ‘Thank God It’s Friday’ naar ‘Thank God It’s Monday!’

Yoav hornung Qg6l PXJ6 IL4 unsplash

It's communication, baby!

Is de spanning om te snijden in je bedrijf? Na 20 jaar begeleiding van diverse groepen medewerkers en leidinggevenden, kunnen we je 1 goede raad geven: kijk als leidinggevende naar je communicatie. De grootste oorzaken van strubbelingen op en naast de werkvloer zijn namelijk ondermaatse sociale- en communicatieve vaardigheden. Voor een effectievere communicatie geven we jou graag deze drie tips mee:

Verander je taalgebruik

Taal is een representatie van bredere ideeën, waarden en normen, en hebben daardoor een aanzienlijk effect op de houding die mensen zullen aannemen. Gebruik jij nog woorden zoals ‘personeelskost’, of ‘functiegesprek’? Deze woorden drukken de typische hiërarchische cultuur uit die focust op prestatie en cijfers en minder op de menselijke waarde van je organisatie. Wil je een horizontale, persoonlijke cultuur vormen in je bedrijf? Vervang de termen dan naar ‘investering’ of ‘feedbackgesprek’. Hiermee toon je enerzijds dat je je werknemers beschouwt als mensen die de kans krijgen om zichzelf te ontplooien en dat je als organisatie in uitwisseling wilt staan met hen.


Creëer een open feedback cultuur

Het begrip ‘commUNIcatie’ toont ons dat het in ons spreken in de eerste plaats moet gaan over U en Ik, niet Ik en U. Luister naar de wensen van je werknemers. Verbindend leidinggeven wordt gekenmerkt door samenwerking en verbondenheid, niet controle en alleenheerschappij. Een goede leidinggevende durft toe te geven dat die fouten maakt en leert dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte, maar sterkte is. Doordat werknemers zich gehoord voelen, zullen ze ook sneller bereid zijn te luisteren naar jouw wensen.


Investeer in verbindende communicatie

Wil je inzetten op duurzame communicatievaardigheden binnen jouw team? Neem dan zeker een kijkje bij onze trajecten ‘rondpunt, verbinding als het vierkant draait’ en ‘waarom we 2 oren hebben en slechts 1 mond’. Samen zoeken we waar het spaak loopt, hoe het beter kan én vormen we je team in een mum van tijd om naar een daadkrachtige groep waarbij iedereen met respect en empathie de ruimte krijgt om hun verwachtingen te uiten.
DSCF5684