Training

Zaken niet persoonlijk nemen

Hoe je minder snel aangevallen voelen?

Je zit op kantoor en hoort gefluister achter je rug. Gaat het over jou? Over je projectvoorstel van gisteren? Of minder subtiel, iemand roept: “Het is je eigen schuld!” Vijf woorden die snijden als een mes. Je gaat in de tegenaanval, verstijft of loopt weg. Door de ander vaak sneller gezegd dan echt bedoeld, maar toch ben je van je melk. Maar waarom? Waarom vat je alles zo persoonlijk op? Is dat echt nodig? Het antwoord: neen, dat is niet nodig.

Tijdens onze training ga je met eigen cases aan de slag om te ontdekken wat er bij jou binnenin gebeurt. En bij degene die je emotioneel uit balans brengt. Dit in een veilig kader met aandacht voor ieders grenzen. Next step? Afhankelijk van hoe zwaar een opmerking bij je binnenkomt, reiken we tools, inzichten en tips aan om op een gepaste manier te reageren. En de relatie met de ander te herstellen. Ready? Let’s train that brain.

Wrok koesteren is als vergif innemen
en verwachten dat de ander erdoor zal sterven.
- Nelson Mandela

Emotioneel uit balans

Je vraagt de collega’s om iets te gaan drinken, maar niemand kan. Op sociale media zie je dat de ene luilekker in de zetel een film kijkt, en de ander wel op café zit met vrienden. “Ben ik niet goed genoeg misschien!?” Je schiet emotioneel van nul naar honderd. Je klapt dicht, of zoekt je toevlucht in een glas wijn of zak chips. Of je gaat in de tegenaanval door een giftig bericht te posten. Oog om oog, tand om tand? Wie in deze training hoopt te leren om van zich af te bijten en de ander eens goed op zijn plaats te zetten, is aan het verkeerde adres. Want oog om oog maakt de hele wereld blind. De ander kan je niet veranderen. Enkel hoe je zelf met de situatie omgaat.

Omgaan met kritiek en je innerlijke rust vinden

Let the beast go? Geen goed idee dus, zeker niet als je harmonie wilt. Onze training focust op jouw innerlijke rust en hoe je van daaruit verbinding maakt met de ander. Je leert de eerste reactie van je oerinstinct te controleren en op een volwassen manier naar de situatie te kijken. Met de focus op de behoeften en positieve – ja, positieve – intentie die achter andermans opmerkingen schuilt. En je wordt je bewust van jouw behoeften en hoe je daar open over communiceert. Een ambitieus plan? Kan zijn. Maar geloof ons, het is zo bevrijdend om je gemoed eens NIET van de ander te laten afhangen.

Als je je gedraagt als een deurmat,
moet je niet verwonderd zijn wanneer iedereen zijn voeten aan je afveegt.
- Daphne Deckers

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de training?

Dat je ego de schuld voor wat je voelt graag bij de ander legt.

De 3 emotionele reacties van het autonome zenuwstelsel: fight, flight, freeze.

Dat wanneer je gekwetst bent door wat de ander zei, het niet per se betekent dat die woorden ook daadwerkelijk kwetsend zijn.

Hoe je de focus verlegt van je gekwetst gevoel naar de positieve intentie van de ander.

Hoe je de ander én jezelf empathie geeft.

Hoe je je bewust wordt van je gevoelige plek en hoe ze is ontstaan.

Hoe je zelf verantwoordelijkheid opneemt voor je gevoelens en de vervulling van je behoeften.

Hoe je eerlijk zegt wat er op je hart ligt vanuit een verbindende intentie.

Je kan kiezen voor een halve dag of volledige dag training. De inhoud blijft hetzelfde. Maar kies je voor de korte versie? Dan ligt het tempo wat hoger. Tijdens een dagtraining oefenen we meer praktijkcases.

Praktische info

Lengte: een halve of een hele dag van 8 uur

Aantal deelnemers: tussen 4 en 12

Taal: Nederlands of Engels