Training

Waarom zitten we rond de tafel?

Hoe efficiënt vergaderen?

“Steeds dezelfde collega’s komen te laat, er is geen agenda, we zitten gewoon te luisteren naar dienstmededelingen, niemand durft zijn mening te uiten, mensen lopen binnen en buiten en er worden geen knopen doorgehakt.” Zo spenderen we gemiddeld 300 uren per jaar aan vergaderen. En het toppunt van dit alles? De meeste vergaderingen worden bestempeld als volstrekt nutteloos. Maar enfin, hoe kan dat nu? Vergaderen hoort toch efficiënt te zijn? Inderdaad! Hoog tijd om daar wat aan te doen.

Tijdens onze tweedaagse training verwerf je concrete tips om terug aan het stuur te zitten tijdens een meeting. Tijdens uitdagende opdrachten verscherp je je vergadertechnieken: van een puike voorbereiding tot je idee kaderen en toelichten. Van sterke betrokkenheid creëren of met weerstand omgaan tot stoorzenders constructief aanpakken. Gedaan met onderbreken of getokkel op de smartphone. Vanaf nu: volle focus aan tafel, met een stevige energieboost achteraf! Let’s kick off!

Wie zich vergeet voor te bereiden,
bereidt zich voor om vergeten te worden.

Vergaderen versus meedelen

Hold your horses! Vooraleer iedereen opnieuw voor spek en bonen rond de tafel zit, stel jezelf eerst deze vraag: is een meeting noodzakelijk? Want vergaderen om te vergaderen? Neen, bedankt, dat is tijdverspilling. Om een boodschap mee te delen kan je evengoed chatten, telefoneren, samen het blokje om wandelen of – waarom niet? – een babbel slaan aan het koffieapparaat. Is er wel degelijk overleg nodig om knopen door te hakken? Goed, dan kan je samen rond tafel gaan zitten.

Doelgericht vergaderen

Poor preparation prevents poor problem-solving. Daarom: bepaal eerst het doel van de vergadering en schiet dan pas in actie. Nodig enkel diegenen uit die een meerwaarde kunnen bieden. Because time is money. En ook daarom: maak dat iedereen zich grondig voorbereidt eenmaal aan de vergadertafel. Enkel zo kunnen we efficiënt informatie uitwisselen, overleggen en samen tot oplossingen komen. In verbinding met elkaar. Iets dat we vaak uit het oog verliezen. Waardoor we ongestructureerd van de hak op de tak springen, zonder focus en zonder te checken of iedereen mee is in het verhaal.

Efficiënte vergadertechnieken

Doel bepaald? Goed bezig! Tijd om samen de gereedschapskist vol communicatietechnieken te openen. Want enkel zo benut je de voordelen van het face-to-facevergaderen ten volle. Denk aan je boodschap structureren en toelichten, oogcontact, stiltes, reageren op emoties … En bouw aan een constructieve sfeer, waar alle teamleden betrokken worden, zowel on site als online. Zo zal je in de toekomst geen gezucht, maar wel applaus horen van je collega’s, want “wow, dat was een efficiënte meeting”. Gevolg? Iedereen gaat na afloop met volle goesting aan de slag met de actiepunten. Gsm’s op stil en iedereen iets bij om te noteren? Let's meet. In de ware betekenis van het woord.

Een no-nonsensetraining met praktische tips

Hoe onze training werkt? Via oefeningen, simulaties en eigen cases zet je communicatietechnieken pragmatisch en speels om naar praktijk. Maar altijd met grote zorg voor ieders emotionele veiligheid. Zo wordt directe feedback mogelijk terwijl iedereen stappen vooruitzet. Na afloop keer je terug naar de vergadertafel met praktische tips en concrete handvatten. Om van elke meeting een succes te maken. Een no-nonsensetraining voor mensen die zonder bullshit door het leven willen gaan.

De kans op een grote impact is klein
als je met veel woorden weinig vertelt.

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de training?

Welk communicatiemiddel je wanneer het best gebruikt.

Tips om e-mailverkeer efficiënter te laten verlopen.

Dat bellen persoonlijker en het snelste medium is.

Dat een videogesprek even doeltreffend kan zijn als een live meeting. Vooral wanneer alle technische aspecten juist zitten en het geen éénrichtingsverkeer is.

Dat berichten sturen of chatten makkelijk en veilig is, maar een stuk minder persoonlijk.

Wat het belang van een grondige voorbereiding is.

Hoe je de meeting gestroomlijnd, to the point en verbindend houdt.

14 verschillende opties om je boodschap in een overzichtelijke structuur te gieten.

Dat je beter stopt met enkel te informeren tijdens een meeting. Verhoog de betrokkenheid via interactie tussen de toehoorders.

Om je emoties, tegenstrijdige belangen en weerstand te managen.

Praktische info

Lengte: een dag van 8 uur

Aantal deelnemers: tussen 4 en 12

Taal: Nederlands, Frans of Engels