Training

Communiceren met Insights Discovery

Hoe speel je in op iemands blauwe, rode, gele of groene voorkeur?

Je collega verbindt de laptop met het plasmascherm, tenminste … Dat is de bedoeling. Na wat geklungel lukt het nog altijd niet. Dan zijn er drie manieren waarop je kan reageren. Of je begint de situatie te analyseren. Of je wordt nerveus. Of je voelt mee met je collega en helpt eventueel. Hoe zou jij reageren? Wel, dat hangt af van je waarden en psychologische voorkeuren. Door welke bril jij naar de wereld kijkt. Met andere woorden: hoe jouw en andermans kleurenpallet onderling soms heel verschillend zijn. Kleurenpallet? Huh? Inderdaad, in onze training leer je de vier kleuren van Carl Gustav Jungs Insights Discovery Model kennen.

Groen, blauw, geel en rood. En vooral: je leert ze herkennen. Bij jezelf én de ander. De ene kleur staat voor straight forward, de andere voor voorzichtig aftastend. Introvert of extravert. Mens- of taakgericht. Zo krijg je inzicht in ieders kleurenpaneel, een soort van handleiding, en kan je beter inschatten hoe te reageren bij wie en in welke situatie. Volg onze training, breid je kleurenkennis uit en slaag er veel beter in om de voorkeur van de ander voorop te stellen!

Je hoort wel eens:
"Behandel je naaste zoals je zelf behandeld wilt worden"
Fout natuurlijk. Wij zeggen:
"Behandel de ander zoals...
die ZELF behandeld wil worden."

Het kleurenmodel van Insights Discovery


Wees gerust, we steken niemand in een helderblauw of vuurrood hokje. Dominant versus meegaand. Analytisch versus spontaan. Neen, zo werkt het niet. Want je bent geen kleur. Je hébt kleuren. Vier kleuren. En van de ene tint heb je al meer dan de andere. Dat maakt ons zo uniek, dat diverse mengpaneel aan kleuren. Wat je tijdens de training vooral oefent? Om kleuren – communicatiestijlen dus – bij jezelf en anderen te herkennen in verschillende situaties. Want als je je aanpast aan andermans stijl, ga je veel sneller in verbinding. En loopt de samenwerking veel vlotter. Logisch toch?

Communicatiestijlen en persoonlijkheden herkennen

Concreet? Je krijgt enkele cases voorgeschoteld. Hierbij speelt de trainer iemand met een duidelijke voorkeurskleur binnen een bepaalde context. En jij? Jij raadt de kleur die op dat moment bovendrijft, en probeert gepast te reageren. Bijvoorbeeld: hoe geef je een gestructureerde uitleg aan iemand met veel blauw? Of op welke manier laat je een gele babbelkous afronden zodat je kan verder werken? Hoe toon je empathie aan iemand die daar vanuit zijn groene stuk nood aan heeft? Of hoe overtuig je je rode collega - die de regels aan de laars lapt - om toch aan de verwachtingen te voldoen? Zo oefen je al doende om via efficiënte communicatie je doel te bereiken.

Optioneel: jouw persoonlijke Insights Discovery Profile

Graag jouw eigen kleurenvolgorde ontdekken? Dat kan. Optioneel kan je vóór de training een vragenlijst invullen. Alle antwoorden samen vormen jouw persoonlijke profiel, op jouw lijf geschreven. Een uitstekend startpunt om je persoonlijkheid verder te ontwikkelen. En ook: je relaties te verbeteren. Je zal verstomd staan over hoe accuraat de kleurentest van Insights Discovery jouw kwaliteiten en werkpunten beschrijft. Alsof het geschreven is door iemand die jou door en door kent. Aan jou de keuze!

Laat zien dat je er om geeft. Wees zorgzaam, relatiegericht, geef de ander empathie, wees geduldig en rustig.

Alles waarin je je irriteert bij anderen,
kan helpen om jezelf beter te begrijpen.
- Carl Gustav Jung

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de training?

Op basis van welke voorkeuren het Insights Discovery Model opgebouwd is.

In welke eigenschappen je jezelf het meest herkent. En in welke echt niet.

Hoe je iemands voorkeurskleur herkent op basis van lichaamstaal en woordkeuze.

De do's en don'ts in de omgang met elke kleur.

Hoe je moet inspelen op de dominante kleur die iemand laat zien aan de hand van verschillende cases en rollenspellen.

Je kan kiezen voor een halve dag of volledige dag training.. De inhoud blijft hetzelfde. Maar kies je voor een halvedagtraining? Dan ligt het tempo wat hoger. Tijdens een dagtraining oefenen we meer praktijkcases.

Praktische info

Lengte: een halve of een hele dag

Aantal deelnemers: tussen 4 en 12

Taal: Nederlands of Engels