Training

Succesvol en duurzaam onderhandelen

Hoe bereik je een akkoord als je van mening verschilt?

Onderhandelen doen we allemaal. Over wie welke opdracht krijgt, over een belangrijk contract, zelfs over de afwas. “Als jij dat eist, wil ik dat. Punt. Gedaan.” Vermoeiend. Maar weet: een onderhandeling is geen bikkelharde strijd waarin je je tegenstander op de knieën wil. The winner takes it all? Misschien in een voetbalmatch waarin één winnaar zegeviert en de verliezer vernederd achterblijft. Maar in werkrelaties speel je geen spelletjes. In geen enkele relatie trouwens. Want geloof ons vrij: er kan echt meer dan één winnaar zijn. Het uitgangspunt van onze training? Respect en openheid.

Alle kaarten op tafel. Wie iets wil bereiken, moet vertrouwen geven om vertrouwen terug te krijgen. Op dat ethisch en eeuwenoud principe spelen we in. Al oefenend met communicatie- en argumentatietechnieken. Door assertief te connecteren, elkaars lichaamstaal te lezen en ons open te stellen voor elkaars wereldbeeld. Door op zoek te gaan naar een consensus. En wat voor een! Na onze training gun je elkaar successen en zoek je oplossingen waar beiden tevreden mee zijn. Een win-win. Voor die dubbele winst gaan we in deze training.

Een debat is meestal een verhit gesprek
waarbij twee mensen met elkaar in gesprek lijken
terwijl ze eigenlijk alleen maar zichzelf luisteren.
- Cees Buddingh

Open onderhandelen

Feiten zijn wat ze zijn. En toch ervaart iedereen ze op een totaal andere manier. Hoe kan dat nu? Wel, we hebben allemaal ons eigen model van de wereld. Onze eigen visie. En hoe meer die visie afwijkt van een ander, hoe verder de harmonie te zoeken is. Zo kan het zijn dat je geen raad weet met tegengestelde opvattingen of visies. Dat je vasthoudt aan je grote gelijk. Krampachtig. “Ik heb gelijk en jij niet, zo is het!” En dan riskeer je dat je gesprekspartner op dezelfde manier reageert. Gevolg? Een sfeer van wantrouwen en egoïsme waarin je elkaar niets gunt. Genoeg daarmee! In deze training proberen we de ander beter te begrijpen. Om dan - uiteindelijk - zelf beter begrepen te worden.

Ethisch onderhandelen

Want door te geven, creëer je een meerwaarde. En daar word je voor beloond. Klinkt eenvoudig, toch? Vertaald naar de werkvloer: wanneer je met anderen connecteert voor een project waar iedereen beter van wordt, dan komt succes vanzelf. Enige voorwaarde? Wees transparant over je motieven. Want denk eraan: vertrouwen komt te voet, maar vertrekt te paard. Mensen voelen snel aan wanneer je integer of fake bent. In dat laatste geval voelen ze zich emotioneel onveilig, schieten in een kramp of gaan in de tegenaanval. Actie, reactie! Zo werkt ons brein.

In vertrouwen onderhandelen

Vertrouwen, daar draait het om. Jouw gesprekspartners scannen jou voortdurend. En vice versa. We zoeken naar signalen van vriendelijkheid, transparantie en competentie. Vaak onbewust. Straal je dat uit, dan verander je in een magneet. Kom je afstandelijk, gesloten, of onkundig over, dan haakt de ander af, op zoek naar een interessantere partij. Sounds like ‘the survival of the fittest’? Ja, maar let op. Niet de sterkste overwint. Wel diegene die zich het best kan aanpassen aan de omstandigheden. Jij dus, na deze training.

Hoe? (Halve)dagtraining met je team

Na deze training speel je vlot in op de behoeftes van je gesprekspartner. Wik en weeg je je woorden grondig. Je voelt aan wanneer je gas mag geven en je argumenten de vrije loop mag laten. Tegelijk weet je meteen wanneer je moet afremmen. Bijvoorbeeld door te luisteren en empathie te geven. En wat zegt de lichaamstaal? Want hoe je voor de ander overkomt, wordt maar liefst 55 procent bepaald door wat je lichaam zegt. We oefenen plenair en in kleine groepjes met simulaties. Halen al onze principes en communicatietechnieken uit de kast. Het doel? Tevredenheid aan beide kanten van de tafel. Voor een win-win om fier op te zijn.

Vision without action is a daydream.
Action without vision is a nightmare.
- Japans gezegde

Leerdoelen

In een notendop: wat leer je tijdens de training?

Het belang van een degelijke voorbereiding. Wat wil jij en wat wil de andere partij?

Hoe je je doel bereikt op een integere manier.

Hoe je mens en probleem uit elkaar haalt.

Hoe je je kan focussen op het belang, niet op standpunten.

Hoe je oplossingen zoekt in wederzijds belang.

Hoe je objectieve criteria hanteert.

Hoe je constructief reageert op bezwaren en aanvallen van de ander.

Hoe je verbindend assertief bent.

Je oefent argumentatietechnieken.

Hoe je overeenkomst vertaalt in concrete afspraken.

Je kan kiezen voor een halve dag of volledige dag training. De inhoud blijft hetzelfde. Maar kies je voor de korte versie? Dan ligt het tempo wat hoger. Tijdens een dagtraining oefenen we meer praktijkcases.

Praktische info

Lengte: een halve dag of een hele dag

Aantal deelnemers: tussen 4 en 12

Taal: Nederlands of Engels