blogpost
Valentijn, een feest van de zelfliefde?!

Valentijn, een hoogdag van de liefde voor sommigen, een confrontatie met ‘single zijn’ voor anderen. 14 februari is in ieder geval een dag die ons even doet stilstaan bij onze ‘relatiestatus’.
Ben je zelf single? Dan vragen mensen je wel eens goedbedoeld of je “al iemand ontmoet hebt?” Vroeger antwoordde ik dan: “Ja ik ben single, mijn schoonouders konden geen kinderen krijgen 😉.” Dan was het even stil, en werd het onderwerp afgewend. Voor dan. Maar elke keer besloop mij het gevoel dat er iets vreemds met mij aan de hand was. Want in een relatie zitten, daar draait het toch allemaal om in films, liedjes en bij uitbreiding ‘de maatschappij’.
‘Het ideaalbeeld van de romantische relatie zit zo diep ingebakken in ons denken dat veel singles zich schamen’ aldus Marieke Dewitte, universitair docent Klinische Psychologie aan de Universiteit Maastricht in een interview waarom er steeds meer singles zijn.
De maatschappij stuwt het hebben van een relatie naar voor als de norm. Het wakkert een diep verlangen aan om ‘graag gezien te worden’. Want hoe tof zou het zijn om een partner te vinden die niet alleen knap, lief en intelligent is, maar jou ook helemaal adoreert omdat je vindt dat kaas en koffie wél goed samengaan, omdat je vrijwillig door de regen fietst en ‘ooit’ Italiaans wil leren. Iemand die aanvaardt dat je onhandig bent, die begrijpt dat je het heerlijk vindt om de was volgens kleur op te hangen, jouw kleine teen die zich wegsteekt als perfect imperfect bewondert, en zelfs jouw te lange zinsconstructies, zowel de mondelinge als die op papier, echt leuk vindt 😊.
Het verlanglijstje in ons hoofd matcht helaas niet altijd met de vinkjes die we uiteindelijk kunnen aanduiden. En dus gaan we als single door het leven. En omdat we dan afwijken van ‘de norm’, zit daar mogelijks schaamte op.

Chill! Het is oké. Een realitycheck leer dat er niks abnormaal is aan single zijn. Integendeel: tegen 2060 zullen er meer singles zijn dan mensen in een relatie (Bron: De Standaard). Lijkt dat nog veraf? In de stad Antwerpen is dat nu al het geval (Artikel GVA, 11/2/’25). En single zijn biedt absoluut zijn voordelen: singles hebben vaak een sterkere carrière en genieten van een rijker sociaal leven, blijkt uit onderzoek.
Van wie hou jij allemaal?
Of je nu single bent of niet: liefde is alles, toch? Niemand denkt op het einde van zijn leven: was ik maar wat haatdragender geweest. Wel hadden we meer tijd willen doorbrengen met onze geliefden. Dus vraag ik jou: wie zijn dat, jouw geliefden? Van wie hou jij allemaal?
Denk even na.
...
Als je in een relatie zit, hopelijk je partner 😉.
...
Maar van wie nog? Denk nog even na voor je verder leest.
...
Misschien denk je ook aan je kinderen, je vrienden, sommige collega’s, … . Ja, zelfs de zatte nonkel zie je eigenlijk wel graag… nuchter 😊. Maar dat zeg je niet luidop, wie weet wil hij er dan weer op klinken.
...
Maar hoe lang duurt het voordat je jezelf noemt? Nochtans: je blijft bij jezelf… tot de dood je scheidt.

Valentijn, een feest van zelfliefde?
Waarom dopen we Valentijn niet om tot de dag van de liefde… voor onszelf: de persoon die voor altijd bij je blijft en zelfs zijn leven voor jou wil geven?
Maar ‘Ik hou van mij’, hoor je nooit zingen. Behalve dan door de Nederlandse cabaretier Harrie Jekkers, die er een lied aan wijdde. Op het eerste gezicht klinkt ‘ik hou van mij’ arrogant, egocentrisch. Past niet bij de Vlaming, want die hoort toch bescheiden te zijn?
Het is moeilijk, zelfliefde. Als mensen mij vragen waarom ik mezelf niet graag zie, dan kan ik met gemak 50 redenen opsommen. Als ze me vragen wat ik fantastisch vind aan mezelf en waarom ik van mezelf hou, dan kom ik aan 10. Daarmee doe ik het - volgens een totaal niet wetenschappelijke test van een avond met vrienden - niet eens zo slecht. Maar toch: de balans kan beter. Daar wil ik vanaf deze Valentijn aan werken.
De weerstand om voluit ‘JA!’ te zeggen tegen zelfliefde was ook bij de vrienden groot: ze vonden ‘stoefen’ met zichzelf erg lastig. ‘Mogen de anderen niet zeggen waarom ze van mij houden? Dat is trouwens ook veel fijner om te horen.’
Maar wacht: gaan we de liefde voor onszelf laten afhangen van de hoeveelheid liefde die we van de ander krijgen? Waarom kunnen we niet gewoon zeggen wat we geweldig vinden aan onszelf? Dan is Valentijn een echt feest van de liefde.

Jij en de persoon in de spiegel: a perfect match!
Tennessee Williams zei ooit het volgende: “Er komt een tijd dat je in de spiegel kijkt en beseft dat wat je ziet het enige is wat je ooit zult zijn. En dan accepteer je het. Of je pleegt zelfmoord. Of je stopt met in de spiegels te kijken.”
Hopelijk kiezen we deze Valentijn voor zelfaanvaarding en kijken we vol liefde naar de persoon die we aantreffen in de spiegel:
- Ik ben gul. Maar slechts weinigen complimenteerden me daar ooit voor.
- Ik ben lief, maar dat herkent niet iedereen. Die ruwe bolster is zichtbaarder.
- Ik ben verdraagzaam als mensen het me wel eens moeilijk maken en kan me verplaatsen in hun standpunt. Vooral de mensen die mijn verdraagzaamheid het meest stretchen, bedanken me daar het minst voor.
- Ik ben zorgend, al zien mensen dat niet, omdat ze vooral een goedlachse, positieve, energiek vrouw zien.
Mijn gulle, lieve, zorgende en verdraagzame zelf staan of vallen niet bij de erkenning die ik er voor krijg van anderen. Het zijn waarden die ik kies, waar ik wil naar leven. Daarom hou ik van mezelf.
Als je vindt dat je te weinig erkenning krijgt van anderen, is er toch ook nog altijd de optie die erkenning aan jezelf te geven?
Je kan toch maar beter goed met jezelf overeenkomen? Geef jezelf, deze Valentijnsdag, dan ook de mooiste liefdesboodschap:
Jij lekker gul ding, lief, verdraagzaam en zorgend, een topper. Het is heerlijk hoe je koffie en kaas combineert, ook al vindt iedereen dat raar. En die opgehangen was op kleur: daar word je gewoon instant vrolijk van 😊. Wees niet zoals je kleine teen, die zich wegsteekt achter die naast zich, maar hou van jezelf.

Geef die zelfliefde alle ruimte
Enkele tips om jouw zelfliefde te ontwikkelen:
- Vergelijk jezelf met … jezelf: als een vis zich vergelijkt met een vogel, dan is die gedoemd om ongelukkig te zijn. Als we onszelf vergelijken, is het vaak met diegene die we als ‘beter’ zien, niet diegene met wie we niet van plaats willen ruilen.
- Durf terugkijken op wat je allemaal gerealiseerd hebt. Waar sta je sterker dan jaren geleden? Waar ben je trots op? Hoe hard ben je persoonlijk gegroeid?
- Zeg iedere dag iets lief tegen jezelf. Op restaurant kies je toch ook alleen maar dingen die je lekker vindt? Trakeer jezelf dan ook op allerlei lekkere gedachten, vol zelfliefde.
- Roep je ego een halt toe. Je ego is dat stemmetje in je hoofd dat altijd oordeelt: “Je deugt niet, je bent niet goed genoeg.” Het gebeurt in een fractie van een seconde. Maar hoe je daar mee omgaat, daar kan je wel zelf voor kiezen. Durf jouw ego een halt toe te roepen en zeggen: “Dit is niet constructief. Waarom vergiftig ik mezelf met deze negatieve gedachten? Ik ga kiezen voor meer positieve gedachten.”
Om het in Harrie Jekkers’ woorden te zeggen: “… wie van zichzelf houdt die geeft pas echt iets kostbaars, als die ‘ik hou van jou’ tegen een ander zegt.”
Of je nu single bent of niet: de liefde van je leven tref je niet straks op date of zit niet verscholen op Tinder, maar huist in de spiegel: diegene die je daar aantreft behandel je best met de grootste liefde aller tijde: de zelfliefde.

Sandy Snoeck
Sandy behaalde een Master in Sociale Agogiek en deed nadien nog een Master-na-Master Duurzame Ontwikkeling. Sociale en duurzame thema’s zijn een rode draad doorheen haar leven. Want iedereen droomt toch van een wereld die meer verbindend, sociaal en duurzaam is? Ze werkte voor verschillende organisaties die zich hiervoor inzetten. Sinds 2018 geeft Sandy ook les aan de Bacheloropleiding Netwerkeconomie aan Howest, waar ze met passie jonge ondernemers meeneemt in het geëngageerd ondernemerschap.