Traject:
wat kan ik voor jou betekenen?Klantgericht communiceren
Maak van elk contact een wow-ervaring
Klantgericht communiceren, is dat nog nodig? Shoppen, geld overschrijven zelfs een arts consulteren... dat doe je vandaag toch online? Net daarom, omdat de wereld in ieders broekzak past, maak je met klantvriendelijkheid het verschil. De relatie met de klanten is een bonus die je niet terugvindt in een online winkelmandje.
Maak dus werk van deze winst en investeer in verbindende communicatie met je klant.
En onthoud dat alles start met één competentie: empathie. Kijk eens door de ogen van je klant. Wat wil hij of zij precies? Waarom reageert jouw klant of patiënt zo bits? Want toegegeven: het zijn niet allemaal lieverds. En ook jij hebt soms een slechte dag.
Zelfs tijdens zo’n dag, kan jij iets betekenen. Want eigenlijk het enige wat jouw klant wil, is gehoord en gezien worden.
Klantgericht communiceren kan je leren door:

Inspiratiesessie: wat kan ik voor jou betekenen?
Tijdens deze inspiratiesessie laten we je proeven van de tien kerncompetenties waar klantgericht communiceren om draait. Van productkennis tot WOW-ervaring creëren. Elke competentie maken we concreet en herkenbaar. Hoe het niet moet, keren we om naar hoe het wel kan. Speels maar confronterend. Een spiegel om kritisch naar jezelf te kijken. Op het einde keer je naar huis met een pak praktische methodieken en een nieuwe jas om uit te proberen bij een volgend gesprek.
Gebotst op enkele competities die je verder wil uitdiepen? Volg dan een interactieve workshop. Je stelt die zelf samen aan de hand van maximum drie competenties die je onder de knie wil krijgen.
12 tot 999 deelnemers
3 uur
Nederlands en Frans
live en online
‘Elke medewerker, van kassierster tot financieel directeur nam deel. Het enthousiasme is groot om dit toe te passen in de praktijk en elkaar hierin te ondersteunen. Dit smaakt zeker naar meer’
- Woord van de klant
'Als je doet wat je altijd gedaan hebt, zal je krijgen wat je altijd al gekregen hebt. Als je iets anders wil krijgen, zal je iets anders moeten doen.'
Interactieve workshops: concreet aan de slag met enkele kerncompetenties
Je eigen leven én dat van je klant aangenamer maken? Bonne idée! Maar hoe pak je dat aan? Je weet bijvoorbeeld hoe je klanten moet charmeren, maar bij een klacht bevries je. Of je patiënten bellen je ook na de consultatie. Hoe ga je hiermee om?
Ons antwoord: door intensief te oefenen op een aantal vaardigheden. Geen vastliggend programma want elke situatie is anders.
Deze interactieve workshop stel je zelf samen. Waar loop jij doorgaans op vast? Is dat grenzen afbakenen of zou je liever wat tools onder knie krijgen om je in te leven in de klant? Kies één tot maximum drie kerncompetenties waarop je wilt oefenen. Liever eerst kennismaken met de tien kerncompetenties? Volg dan de inspiratiesessie.
De formule van elke workshop is dezelfde. Met directe interactie, rollenspellen en speelse oefeningen nemen onze trainers je mee op sleeptouw naar de klant in jezelf en in de ander.
Stel hier je workshop samen en kies 1 tot 3 kerncompetenties
tot 12 deelnemers
halve dag
Nederlands en Frans
-
Kennis over het product, de dienst of het proces
Waarom neemt een klant de moeite om jou te contacteren terwijl hij alles online vindt? Omdat hij het fijne wil weten over jouw product. Details en nog iets extra: jouw passie. Die wil hij voelen.
-
Positiviteit & enthousiasme
Alles wat je aandacht geeft groeit. Een onvriendelijke klant? Neem het niet persoonlijk. Wat wel? Neem het stuur van je gemoed zelf in handen richting positiviteit. Wedden dat dat aanstekelijk werkt?
-
Zorg dat de klant zich gezien en gehoord voelt
Heb aandacht voor je klant voor, tijdens en na het contact. Maak tijd en geef je klant het gevoel dat hij of zij uniek is en geen nummer in de rij. Details zijn belangrijk: denk aan oogcontact, je lichaamstaal ...
-
Spreek de taal van de klant
Spreek klare taal en vermijd jargon. U of je, soms een generatie verschil, pas je aan. Wees concreet en duidelijk. En bovenal: formuleer je boodschap positief. Zeg niet ‘geen probleem’ maar ‘graag gedaan’. Een wereld van verschil, echt waar.
-
Achterhaal de behoefte van de klant
Behandel de ander zoals ... nee, niet zoals jezelf, maar zoals de ander behandeld wil worden. Stel je klant centraal. Wat zijn de aankoopmotieven? Luister naar het verhaal erachter. Probeer zo de juiste snaar te raken. Communicatie = eerst u en dan pas ik.
-
Neem verantwoordelijkheid
Hou in alle omstandigheden je woord. Lukt dat niet, communiceer dan op de juiste manier: snel, transparant en met veel empathie. Idem voor klachten. Neem ze serieus maar vooral niet persoonlijk. Zo toon je je deskundigheid en betrouwbaarheid.
-
Voel liefde voor een klant
Zie je klant graag, onvoorwaardelijk, ook al is het je beste vriend niet. Maar hoe doe je dat? Met sloten empathie. Het is ten slotte hij of zij die jouw loon betaalt.
-
Assertiviteit
Klantgericht wil niet zeggen plat op je buik gaan. Er zijn grenzen aan de liefde. Wees hard voor de feiten maar zacht voor de mens en kom zo op voor jezelf.
-
Oplossingsgerichtheid
Focus op de oplossing, zoek naar alternatieven en blijf niet hangen in het probleem. Denk mee met de klant of beter: denk out of the box.
-
Creëer een WOW-ervaring
Zorg ervoor dat je top of mind blijft bij je klanten. Hoe doe je dat? Verras. Boldly go where no man has gone before. Buig gewoon tevreden om naar ‘wow’. Niet met dure campagnes maar met kleine gebaren. En met humor.
Andere trajecten: