Traject:
rondpunt, verbinding als het vierkant draaitVerbindende communicatie
Waarom het soms vierkant draait?
“Jij houdt nooit rekening met mij!”
“Doe eens normaal, zeg.”
Boem, het is om zeep. Weg sfeer.
Een paar verkeerd gekozen woorden en het zit er bovenarms op. En dat is jammer. Want achter die scherpe woorden zit vooral het verlangen om door de ander begrepen te worden. Alleen drukken we ons soms onhandig uit. Onze onderliggende behoefte, hoe we ons voelen, dat houden we voor ons. Want ja, wij hebben toch gelijk! Als iedereen vindt dat hij het bij het rechte eind heeft en zijn punt wil maken, dan draait het vierkant.
Word meer giraf en minder jakhals
Voor we echt gas geven, gaan we na hoe we zelf communiceren. Ben je meer jakhals of giraf? De eerste denkt vooral aan zichzelf en wil gelijk krijgen. Gevolg? Meer conflict dan verbinding. Een giraf zoekt meer naar een win-win. Hij komt op voor zichzelf én reageert met empathie.
In ieder van ons schuilt beide. Wat je leert aan het einde van deze rit? Hoe je als giraf je nek uitsteekt en je innerlijke jakhals meer het zwijgen oplegt. Jouw winst? Minder conflicten, meer echte verbinding en meer harmonie voor iedereen.
GPS richting verbindende communicatie
Er is een weg om uit deze impasse te stappen. Een shortcut van persoon A naar B zonder frontale botsing. Want je kan communicatie echt wel in goede banen leiden. Hoe? Door de bestemming in je GPS te wijzigen van 'gelijk halen' naar 'verbinding'. En door onderweg je oordelen en verwijten in te slikken. Je bent pas goed op weg als je eerst de ander probeert te begrijpen en dan pas zelf begrepen wil worden. Verbindende communicatie leert je te veranderen van perspectief. Laat je verwachtingen los – of beter nog: uit ze. Geef empathie en neem zaken vooral niet persoonlijk.
Klaar voor de rit?
Verbindend communiceren kan je leren door:
Inspiratiesessie: proeven van verbindende communicatie
Je collega roept in een overvolle leraarskamer: “Gij pakt dat niet juist aan.” Of het tegenovergestelde: je (zaken)partner hult zich in stilte terwijl er net iets uitgepraat moet worden. Een botsing op de communicatiesnelweg neemt verschillende vormen aan en komt overal voor: op je werk, in je gezin, je relatie, op school, in het verkeer ...
Wil je erachter komen waarom het vaak spaak loopt? Dan is deze inspiratiesessie de snelste weg om uit dat vierkant te stappen.
Praktisch én interactief. Herkenbare filmfragmenten en inspirerende citaten wisselen we af met korte oefeningen en tal van concrete tips.
Onderweg goesting gekregen om je kennis en vaardigheden te verdiepen? Volg dan de tweedaagse training.
12 tot 999 deelnemers
1.5 uur of 3 uur
Nederlands, Frans en Engels
live en online
'Positieve evaluaties van de directies liegen er niet om: 'Rondpunt, verbinding als het vierkant draait' is de moeite waard. Doen!'
-Woord van de klant

Tweedaagse training: meer verbinding in je team
Je stelt vast dat je de laatste tijd meer brandjes tussen collega’s blust dan resultaten haalt? Of je bent zorgverlener en je wil er meer zijn voor de ander en toch je grenzen afbakenen? Je wil als leerkracht of directie meer teamspirit in je korps? Genoeg redenen om deze training te volgen, zeker in tijden van online afstand.
Tijdens deze tweedaagse training rij je met onze trainers die afstand dicht. Waarom loopt het spaak en slagen we er niet in samen te werken? Waarom staan we zo snel klaar met een oordeel over de ander? Het vierstappenmodel van Marshall Rosenberg helpt je op weg richting verbindende communicatie.
Concreet?
Je leert hoe je feedback geeft én ontvangt. Wat roept dat bij je op? Hier gaan we dieper op in.
Je leert ook omgaan met conflicten. Hoe ga je om met je eigen boosheid en die van een ander? Vanwaar komt die frustratie of weerstand?
Je leert hoe je je standpunt krachtig overbrengt en toch in verbinding blijft met de andere.
Waarom twee dagen? Omdat die tijd nodig is om vertrouwd te raken aan het theoretisch model én om de kennis toe te passen met hands-on oefeningen. Want reken maar van ja, we steken onze nek uit. Laat die innerlijke giraf gerust los.
Na minimum een maand, keren we terug. Wat gaat er goed en wat draait nog steeds vierkant? We schaven bij, oefenen verder tot we right on track zitten.
Je keert terug met een koffer vol gereedschap om zelf de kantjes eraf te vijlen én een praktisch handboek.
tot 12 deelnemers
2 dagen en terugkomdag
Nederlands, Frans en Engels
‘Of je nu wilt of niet, er gebeurt iets met je. Het is een werk-winkel in de echte zin van dit woord: Je werkt!'
Woord van de klant
Individuele sessie
Je collega schuift steeds meer taken op je bord en zonder slikken doe je wat je gevraagd wordt. Tot het slikken niet meer lukt en je overloopt. Gevolg? Op een onbewaakt moment komt alle frustratie eruit: “Wie denkt ze wel dat ze is?” Of wanneer je tijdens een vergadering je mening zegt, zit je collega meteen op zijn paard ... Kortom, de communicatie loopt vierkant en jij wil hier iets aan doen. Maar liefst niet in groep.
Dan is de één-op-één sessie iets voor jou. Op jouw aangeven gaat de trainer dieper in op waar het vastloopt. Met het vierstappenmodel van Marshall Rosenberg als GPS leer je je eigen grenzen te stellen. Na afloop sta je sterker in je schoenen en ken je de weg naar verbindende communicatie.
‘Als je iemand leert kennen, zoek dan
meteen zijn zwakke plek. Dan weet je
waar je hem niet mag raken.’
Andere trajecten: