Eens echt luisteren naar je partner als meest waardevolle cadeau voor Valentijn

Pesten lage resolutie shutterstock 1395298442

Eens echt luisteren naar je partner als meest waardevolle cadeau voor Valentijn

Nog geen cadeau gekocht voor Valentijn? Geen zorg, niet nodig. Het meest waardevolle dat je kan geven, heb je immers al: jezelf.

Zoveel beter dan dat nieuwe parfum of dat ene boek, is de tijd nemen om naar je partner te luisteren en aandacht te geven aan wat er binnenin speelt.

Wat we aan de buitenkant zien, is immers een fractie van wat er aan de binnenkant aan de gang is. En dat nu net deze innerlijke wereld een schat is om te ontdekken als je van elkaar houdt. Een intrigerende stroom van oneindig gevarieerde, soms tegenstrijdige, gewenste en ongewenste, bewuste en onbewuste gedachten en gevoelens om bloot te leggen.

Hoe dikwijls geven we onze partner de kans om uit te drukken wat er leeft aan gedachten, gevoelens, zorgen en behoeften?

Tijd maken om echt te luisteren, zonder vooroordelen, zonder de ander te onderbreken doet je partner intens veel deugd. Luisteren met oprechte interesse en nieuwsgierigheid naar zijn of haar gedachten en gevoelens, hoelang het ook duurt. Als het ware, op ontdekkingsreis naar de ander. Heerlijk toch?

Niet simpel. Want we zijn gewend om de wereld te bekijken door de bril van onze eigen overtuigingen. Onze eigen gedachten opzijschuiven, zij het maar even, kost moeite.

De eerste stap is om op te merken dat je de neiging hebt om de ander zijn verhaal te sturen, corrigeren, te minimaliseren of met een oplossing te komen. Pas als je dat door hebt, kan je je innerlijke stem vriendelijk een halt toe roepen. En dat is moeilijk, want je wil zo graag je mening zeggen, je wil zo graag helpen. En toch, zet je je oplossingsgerichte ‘ik’ even aan de kant en geef je de ander alle tijd om zich uit te drukken.

Je inspanningen worden beloond. Er ontstaat immers verbinding en de ander voelt zich begrepen. De harmonie en het vertrouwen zijn voelbaar. Love is in the air. Want waar aandacht is, is liefde. Liefde… is aandacht.

Dus, maak het gezellig en steek wat kaarsen aan. Ga zitten waar niemand jullie kan storen en ga op ontdekkingsreis naar elkaar door vooral naar elkaar te luisteren.

Geloof me, het wordt een memorabele avond van oprechte verbinding en intense liefde!

Pesten piramide maslow

We kunnen (zichtbaar) pestgedrag stoppen door het totaal geen erkenning te geven. Integendeel, we keuren het gedrag zichtbaar af. De pester zal tot inzicht komen dat de behoefte niet wordt vervuld en groeien in denken en gedrag.

En, hoe kan je het pestgedrag afkeuren?

Dat doe je door middel van open communicatie. Je gebruikt het model van geweldloze communicatie van Marshall Rosenberg met de 4 stappen waarneming, gedachten, gevoelens en verzoek, zoals “Ik voel me opstandig als ik zie dat je X aan het pesten bent. Dat vind ik echt niet OK. Ik vind respect belangrijk en wil graag dat iedereen gelijkwaardig wordt behandeld. Ik ben bezorgd als je zo doet tegen X omdat ik bezorgd ben dat X zich gekwetst voelt. Kan je hier alsjeblieft mee stoppen en zeggen waarom je dat doet. Vertrouw me, ik wil je echt graag begrijpen.”

Dus, raap je moed bij elkaar en steek je nek uit. Zeg wat je ervaart en dat je dat niet ok vindt. Zo kunnen we samen pesten een halt toe roepen.

Lieve

Lieve Allard

ad interim zaak leider